PAS – ul Maiei Sandu a pornit la drum

unirea

Fostul ministru al Educației din Republica Moldova, Maia Sandu, a fost aleasă în calitate de președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. PAS este un partid de centru-dreapta, de orientare liberal-socială, care proclamă ca valoare supremă libertăţile şi drepturile individului.

În programul formațiunii se menționează că excesele bogăţiei şi ale sărăciei pun în pericol libertatea, deoarece duc la concentrarea abuzivă a puterii şi la crearea unor regimuri oligarhice. Viziunea Partidului Acţiune şi Solidaritate este că acest sistem poate fi schimbat într-un timp relativ scurt, prin reforme autentice în fiecare sector, promovate de oameni competenţi şi integri. Această schimbare nu poate fi făcută fără supremaţia statului de drept şi fără un sistem de justiţie echitabil, care va garanta protecţia şi siguranţa cetăţeanului şi care va nimici interesele obscure, oligarhia şi cleptocraţia – acest deziderat fiind punctul de plecare pentru realizarea viziunii noastre.

La Congresul de formare a PAS-ului, Maia Sandu a declarat că societatea politică este cea mai detestată categorie de oameni, iar prima sarcină este să reabiliteze această noțiune.

Suntem o echipă care vrem o viață mai bună pentru toți. Trebuie să demonstrăm că înțelegem ce înseamnă democrație și aplicăm principiile democratice. Agenda care ne-o propunem nu poate fi realizată într-o societate divizată. PAS are oameni de calitate. Suntem un partid cu banii la vedere. Trebuie să reușim să convingem că schimbarea poate fi făcută și că PAS este forța care poate conduce societate spre acest viitor. Primii pași i-am făcut deja. Am reușit să convingem multă lume bună să se alăture partidului nostru politic. Am aplicat proceduri democratice în procesul de alegere a organului de conducere”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a fost aleasă în funcție doar pentru 10 luni. Potrivit fostei ministre, organul de conducere a fost ales pentru 10 luni, ”pentru că nu ne cunoaștem bine și nu știm de ce suntem capabili. După 10 luni vom alege, din nou, organul de conducere al PAS. În următoarele zece luni ne propunem să ajungem la câți mai mulți oameni, să ne pregătim pentru prima campanie electorală și să participăm la alegerea președintelui. Să câștigăm alegerile prezidențiale”.

Noua formațiune își propune:

 • să combată corupţia, care afectează toate aspectele vieţii cetăţeanului, promovând oameni competenţi în poziţii-cheie şi eliminând ingerinţa politicului în instituţiile strategice a căror sarcină este combaterea corupţiei, nu protejarea şi menţinerea ei.
 • să asigure o justiţie corectă, transformând-o dintr-o modalitate de a regla conturile, prin care câștigă cel mai puternic, mai bogat şi bine plasat, într-o instituţie care este întotdeauna de partea dreptăţii.
 • să restabilească încrederea oamenilor în instituţiile statului, demonstrând că o schimbare în bine este posibilă, pas cu pas şi prin eforturi susţinute.
 • să interzică firmelor rezidente în jurisdicţii dubioase (firme off-shore) sau care nu-şi dezvăluie proprietarii reali să participe la achiziţii publice, la privatizări, să intre în posesia acţiunilor unor instituţii financiare sau să administreze instituţii media.
 • să introducă votul electronic şi prin corespondenţă pentru toţi cetăţenii.
 • Să promoveze „lustraţia” procurorilor pentru a-i elimina din sistem pe toţi cei care au fost implicaţi în sau au trecut cu vederea acte de corupţie. Curăţarea sistemului se va face pe baza unei evaluări la care vor participa experţi internaţionali.
 • să lichideze Centrul Naţional Anticorupţie, creând, pe baza lui, o agenţie de recuperare a mijloacelor financiare/bunurilor publice însuşite în mod ilegal,
 • să introducă şi să facă funcţională confiscarea civilă a averilor funcţionarilor care nu pot fi justificate prin veniturile obţinute legal şi vom interzice prin lege ca aceste persoane să mai poată lucra în sectorul public. Vom promova verificarea prioritară a averilor tuturor procurorilor şi judecătorilor de către Comisia naţională de integritate şi vom insista asupra eliminării din sistem a celor care nu-şi pot justifica proprietăţile.
 • să promoveze „lustraţia” judecătorilor prin excluderea definitivă din sistem a celor care au participat la atacurile raider asupra sectorului bancar, la spălarea miliardelor, la schemele de delapidări prin credite neperformante, a celor care au adoptat acte ilegale.
 • să lichideze poliția economică și alte instituţii cu funcţii de control inutile.
 • să asigure investigarea minuţioasă şi credibilă a tuturor fărădelegilor petrecute de-a lungul anilor în sector şi pedepsirea celor ce se fac responsabili de acestea – fie din incompetenţă, fie din rea-voinţă.
 • să atragă pe piaţa bancară şi de asigurări instituţii cu renume internaţional, pentru a dinamiza mediul concurenţial din interior, oferind produse şi servicii moderne, etc.

Analiștii, despre PAS

Unii analiști se uită sceptic asupra constituirii Partidului Acțiune și Solidaritate. Analistul Anatol Țăranu susține că PAS practic nu are biografie, deoarece sunt foarte puțini cunoscuți oamenii care îl constituie, chiar și conducerea acestui partid este puțin cunoscută.

Tot ce reprezintă PAS astăzi este Maia Sandu. Desigur că rating-ul Maiei este relativ înalt, dar pentru un partid politic este insuficient să te bazezi doar pe imaginea liderului. Din acest punct de vedere, partidul face primii pași și este destul de greu acum să prognozezi care ar putea fi evoluția într-un termen mediu sau îndelungat”, a declarat Țăranu, pentru un portal de la Chișinău.

Orice succes sau insucces al unei formațiuni politice într-o campanie electorală de anvergura celei prezidențiale nu poate să nu influențeze, în linii mari, rezultatele electorale în următoarele scrutine. Respectiv, scrutinul prezidențiale va fi un examen extrem de important”, a mai adăugat analistul.

Analistul Valeriu Ostalep a declarat pentru aceeași publicație că PAS este un partid absolut temporar și fără nici o perspectivă.

Pentru mine personal, „politicianul Maia Sandu respectiv și acest partid” este un fenomen artificial care nu are absolut nicio bază: nici de alegători, nici bază ideologică și nici o umplutură politică. De câte ori am încercat să înțeleg ceea ce vorbește doamna Sandu, de fiecare data am rămas confuz. Eu real nu pot înțelege care este scopul ei ca politician, ce vrea să facă. Printre primele declarații ale ei în calitate de politician începător a  fost că vrea să se unească cu România. Asta mă face să mă întreb dacă ea nu a greșit malurile. Pentru că ea, dacă vrea să dezvolte România, poate să lucreze acolo, iar dacă vrea să se ocupe de politică și să dezvolte Republica Moldova, atunci trebuie să dezvolte Republica Moldova”, a precizat Ostalep.

Este de menționat faptul că, potrivit ultimelor sondaje, Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea populației în rândul politicienilor din Republica Moldova. 40 la sută dintre respondenții Barometrului de Opinie Publică, publicat recent, au declarat că au multă și foarte multă încredere în fostul ministru al Educației.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × 3 =