Năstase și Sandu vor avea candidat unic la prezidențiale

unirea

Alegerile prezidențiale din R. Moldova se apropie și tocmai de aceea, partidele politice se pregătesc pentru a numi candidatul dorit la funcția de șef al statului. Într-o emisiune TV, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a anunțat că partidul condus de ea împreună cu Platforma „Demnitate și Adevăr”, al cărei președinte este Andrei Năstase, vor înainta un singur candidat.

Încă nu a anunțat pe cineva concret, dar a specificat că „Până în luna august totul va fi clar. Se va cunoaşte numele candidatului pentru funcţia de preşedinte. Un şef de stat din partea opoziţiei ar fi un prilej bun pentru declanşarea alegerilor anticipate, pentru că lumea nu va mai putea răbda această clasă politică încă trei ani. Ne aşteptăm ca lupta să fie grea, deoarece guvernarea are toate instrumentele pentru a ne pune beţe în roate. Dar noi nu cedăm, trebuie să mergem până la capăt”.

Mai mult, Sandu a declarat că acest candidat ar trebui să fie un om integru, să fie capabil de a manageria și cel mai important, să nu fie șantajabil. Liderul PAS și-a mai exprimat părerea și în legătură cu justiția din Moldova, despre care spune că toți procurorii care au tolerat acte de corupție, ar trebui să fie înlocuiți, și, în general, toate deciziile luate în mod ilegal ar trebui să fie scoase la lumină. Sandu mai intenționează ca după ce vor curăța sistemul (ea împreună cu ai ei colegi) vor opta pentru creșterea independenței, atât în sistemul judecătoresc cât și în Procuratură.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Musteață a spus ferm că membrii partidului lor, cei care își vor depune documentele de înregistrare la Ministerul justiției, vor merge  „din casă în casă” pentru a convinge populația că R. Moldova are nevoie de un președinte al opoziției. Andrei Năstase speră la indentificarea unei candidaturi a întregii opoziții anti-oligarhice. „Ideea consolidării forțelor democratice, reformatoare, anti-oligarhice, în vederea identificării unui candidat unic, capabil sa câștige cursa prezidențială și să determine declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este unul dintre obiectivele fundamentale. În acest sens, atitudinea este una binevenită. Ideal ar fi să identificăm și să promovăm o candidatură reprezentativă a întregii opozitii antioligarhice și reformatoare, capabilă să scoată țara din captivitate și să aducă bunăstarea în casele oamenilor”, a menționat liderul Platformei „DA”.

În ceea ce privește numele potențialului candidat la funcția de șef al statului, Maia Sandu susține că „oamenii trebuie să decidă cine este cel mai bun pentru postul de președinte”. Ea a mai precizat că  „nimeni nu își dorește ca viitorul președinte să fie din actuala guvernare. Asta va fi foarte rău pentru toți, și pentru următoarele alegeri dacă nu va exista măcar o singură instituție de stat care va începe să distrugă acest sistem”.

Potrivit sondajelor, Maia Sandu și Andrei Năstase sunt candidații pro-europeni cu cele mai mari șanse de a accede în funcția de șef al statului.

Până acum, mai mulți politicieni și-au anunțat disponibilitatea de a candida la funcția de șef al statului pe 30 octombrie curent. Astfel, pe lângă principalii trei candidați, și-au mai anunțat intenția de a candida la Președinție comunistul Vladimir Voronin, liderul PPEM Iurie Leancă și președintele Curții de Conturi, ex-primarul de Chișinău, Serafim Urechean.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × one =