La doi ani de la Recensământ, rezultatele BNS întârzie să apară

BNS

Șeful Biroului Național de Statistică – BNS din Republica Moldova a fost demis în după amiaza zilei de ieri, 18 mai. Decizia a fost anunțată de premierul de peste Prut, Pavel Filip, chiar în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri.

Anunțul nu a fost unul foarte neașteptat, după ce săptămâna trecută primul-ministru a declarat public despre faptul că șeful BNS, Marin Gospodarenco, ar trebui să își asume faptul că la aproape doi ani de la desășurarea Recensământului, publicului nu i-au fost prezentate nici măcar datele preliminare colectate.

În acest sens, premierul i-a cerut lui Gospodarenco să prezinte în cel mult câteva zile rezultatele unei anchete ce ar face lumină în această situație, în caz contrar să își dea demisia. „Am primit explicații vagi, fără niște argumente clare”, și-a argumentat în consecință decizia de demitere premierul Pavel Filip.

0071_19.05.2016_gospodarenco

Pe de altă parte, în aceeaşi zi, Marin Gospodarenco a semnat două note informative în care prezenta spectrul de probleme întâmpinate de BNS la prelucrarea datelor finale. Potrivit unui comunicat publicat de BNS, până la data de 16 mai, curent, au fost prelucrate 9,6 procente din chestionarele completate în urma Recensământului din 2014. Potrivit unui tabel de activități, de la începutul acestui an, BNS și-a canalizat eforturile spre a recruta persoane care să prelucreze toate datele, dar a fost elaborată și o aplicație funcțională pentru includerea mai ușoară a tuturor datelor.

Acesta a mai menționat că foarte multe locuințe au rămas nerecenzate, iar persoanele nu au fost nechestionate. Chiar și așa, Marin Gospodarenco a prognozat că, în acest ritm, datele finale ale Recensământului ar putea fi făcute publice abia spre finalul lunii martie a anului viitor.

Amintim că în Republica Moldova Recensământul populației și locuințelor a avut loc în 2014, iar legea prevede că rezultatele preliminare ale acestuia ar trebui să fie prezentate în cel mult un an de la desfășurarea acestuia. Totodată, datele finale ar trebui să fie publice în cel mult 27 de luni.

Potrivit premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, curând va fi numit un nou director al Biroului Național de Statistică. Astfel, demnitarul și-a exprimat speranța că vor fi procesate cât mai curând datele și vor fi obținute cât mai degrabă rezultatele finale.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 − 3 =