La Chișinău au început pregătirile pentru alegerile prezidențiale din toamnă

CEC

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, planificate pentru toamna acestui an, vor fi mult mai corecte. Cel puțin asta speră autoritățile de peste Prut și partenerii externi ai acestora, în contextul în care, Comisia Electorală Centrală (CEC) a pus de curând în aplicare Registrul de Stat al Alegătorilor.

Eficiența programului, spun experții, a fost demonstrată. Astfel, o analiză comparativă, prezentată marți, 24 mai, arată că la ultimele alegeri locale generale din 2015, numărul persoanelor înscrise în listele electorale suplimentare a scăzut înpeste 91 la sută dintre localități.

Potrivit aceleiași surse, imediat după implementarea Registrului de Stat al Alegătorilor, au existat localități în care s-a micșorat de zece ori numărul total al alegătorilor ce în 2011, de exemplu, erau înscriși pe listele suplimentare. Analiza denotă faptul că în 2011 erau 56 de localități unde peste patru procente dintre cei veniți la urne au votat pe lista suplimentară. Ulterior, la alegerile locale generale din 2015, doar în 20 de localități a fost înregistrată o așa de înaltă înscriere în listele adiționale.

„Acum totul se face centralizat și sistematizat, iar factorul uman a fost redus la minim în procesul de elaborare a listelor electorale. În continuarea efortului de a îmbunătăți listele, o nouă ambiție pentru noi este implementarea Registrului Adreselor, care va ajuta la distribuirea corectă în secţii de votare a cetățenilor din toate localitățile din Republica Moldova”, consideră Iurie Ciocan, actual preşedintele al CEC.

Totuși, reformele în domeniu nu intenționează să se oprească aici. Potrivit autorităților, în cadrul aceluiași proiect, partenerii externi susțin CEC în lansarea Registrului de Stat al Alegătorilor în schimbul de date și interoperabilitate prin intermediul unei platforme ce va funcționa în congruență cu alte registre cheie. În context, va fi nevoie de elaborarea unui nou cadru juridic şi de reglementare pentru schimbul de date, așa cum prevede legislaţia UE, dar şi cu cele mai bune practici internaţionale.

Dacă totul va avansa în ritmul planificat, curând Comisia Electorală Centrală de peste Prut va avea și un sistem IT care va automatiza procesele de colectare a datelor despre concurenții electorali, pregătirea buletinelor de vot și monitorizarea în timp real a procesului de vot în ziua alegerilor. Scopul principal, spun experții, ar fi blocarea oricărei tentativă de votare multiplă.

Analiza la care s-a făcut referire a fost elaborată cu suportul PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral” și a fost finanțată de Guvernele Suediei și al Norvegiei. Amintim că cetățenii Republicii Moldova își vor alege un șef de stat pe 30 octombrie 2016. Decizia a fost luată cu votul a 50 de deputați.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

9 + eight =