Despre viitorul IT la Cernăuți

IT

În orașul Cernăuți a fost deschis primul IT-cluster „Joseph Schumpeter”, numit și „Cluster bit”. IT-clusterul este o uniune a 15 cele mai importante companii și startup-uri din Cernăuți. Pentru funcționarea normală a clusterului, primăria a găsit o încăpere liberă în inima orașului și a pus-o la dispoziția uniunii de companii IT, lucru lăudabil pentru autoritățile locale.

„Coalizăm startupuri care planifică să se dezvolte în sfere inovative. Vom semna un acord de colaborare cu primăria și vom ajuta, la rândul nostru, primăria să se dezvolte în direcția IT”, a comunicat președintele clusterului, Iuri Pasicinik. Împreună cu primăria, clusterul va încerca să facă mai ușoară viața cernăuțenilor. În primul rând, potrivit specialiștilor IT, clusterul se va ocupa de portalul orașului. Site-ului va fi nu numai o sursă de informații, dar și un mecanism de prestare a serviciilor administrative, promite Iuri Pasicinik.

Primarului orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, a comunicat în timpul deschiderii clusterului, că startupurile  concurau în trecut între ele și luptau pentru personal, acum, însă, companiile au înțeles că unirea eforturilor este în folosul tuturor părților. „A apărut din acest motiv acest centru pentru realizarea celor mai ambițioase planuri ale dezvoltării urbane. Sperăm că IT-știi ne vor ajuta să soluționăm problemele comune cu ajutorul accesului la administrare și guvernare electronică”, a menționat Oleksii Kaspruk.

Despre importanța apariției acestui cluster IT pentru orașul Cernuți, am discutat cu Taia Grosu, marketologul companiei SoftServe-Cernăuți.

Transilvania Regional Business: Ce înseamnă pentru orașul Cernăuți apariția unui IT-cluster?

Taia GROSU: Este un eveniment pentru noi apariția acestui IT-cluster, deoarece asemenea uniuni de companii IT există în mai multe orașe din Ucraina, la noi nu au existat până acum, din păcate. Acest cluster este un prim pas spre crearea condițiilor prielnice de dezvoltare a companiilor IT, dezvoltarea și aplicarea tehnologiilor inovative la nivelul local. Deja sunt cunoscute unele proiecte ale acestui „Cluster bit”: deschiderea unei școli IT, elaborarea unor programe de cooperare cu studenții, atragerea de noi investiții străine în economia orașului nostru etc.

Transilvania Regional Business: Dispune oare orașul Cernăuți de suficiente resurse umane pentru funcționarea cu succes a clusterului amintit?

Taia GROSU: Companiile ucrainene se ocupă în primul rând de outsourcing, adică prestează servicii pentru companiile de peste hotare, și aceasta din motivul că piața ucraineană de soft nu este mare, iar piața software se dezvoltă destul de repede mai ales peste hotare. Din acest punct de vedere, apare necesitatea în implicarea companiilor noastre în proiectele occidentale. Sunt la noi mulți specialiști care solicită un salariu mai mic decât în UE sau în altă parte. IT-știi noștri sunt supraîncărcați, fiindcă sunt plătiți mai slab, însă prestează servicii IT destul de calitative. Aici trebuie să fac o precizare. Specialiștii ucraineni solicită un salariu mai mic în comparație cu cei occidentali, însă în sfera outsourcing ei sunt cei mai bine plătiți, or se consideră că IT-știi noștri prestează cele mai calitative servicii. Noi avem nevoie de specialiști mai mulți și trebuie să ne ocupăm de formarea lor.

Transilvania Regional Business: În ce mod pot fi formați acești specialiști?

Taia GROSU: De exemplu, compania SoftServe organizează în colaborare cu alte companii, weekenduri IT, care reprezintă 5 ore de lecții și conferințe, cu participarea experților în domeniu, care povestesc pe gratis tuturor doritorilor despre sfera IT, business, motivație, identificarea de proiecte și realizarea ideilor. Astfel de weekenduri IT sunt organizate nu numai în Cernăuți, dar și în majoritatea orașelor mari din Ucraina. În orașul Kiev are loc anual o conferință a companiilor IT, în timpul căreia startup-urile noastre, oamenii cu idei, au ocazia să facă cunoștință cu sponsori și investitori și în așa mod apar noi colaborări. De fapt, cele mai dezvoltate companii IT se află în Kiev, deoarece acolo sunt oameni care sunt dispuși să investească bani în inovații și idei, ceea ce la noi, în Cernăuți este o problemă.

Transilvania Regional Business: Care proiecte IT sunt în procesul de implementare în momentul de față în Cernăuți?

Taia GROSU: Merită menționate în primul rând proiectele din sfera sănătății: crearea de baze de date a pacienților, computerizarea procesului diagnostic, coordonarea interacțiunii dintre centrele farmaceutice. Ceea ce în UE este considerat ca fiind standard este aplicat la noi, dar cu întârziere. Referitor la IT-cluster, este de menționat că anume acest cluster va permite startup-urilor noastre să implementeze proiecte locale, de care avem nevoie.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen + one =