Câte „expresii figurative” a dat lumii Pavel Filip de când este premier?

filip

Furtul miliardului din sistemul bancar de la Chișinău face „victime” și astăzi, întrucât cazul nu a fost dus până la bun sfârșit și nici cei vinovați nu au fost trași la răspundere. Europarlamentarul român, Norica Nicolai, membru al Comitetului de Asociere Parlamentară UE – R. Moldova, este de părere că, de fapt, se dansează, dar nu se înaintează în această investigație, cauza reală și infracțiunea rămânând ascunse. Europarlamentarul își pune întrebarea, ca și noi ceilalți, de fapt, de ce Ilan Șor, care a recunoscut că a sustras banii de la Banca de Economii, este în libertate, având în vedere că sunt indicii că el a săvârșit infracțiunea.  „Nu-mi dau seama de ce se întâmplă așa. Poate e vorba de o incapacitate profesională, poate e o anchetă foarte dificilă. Pentru mine, ca fost procuror, lucrurile sunt foarte simple. Eu trebuie să urmez banii. Sigur că nu-i voi găsi în R. Moldova în saltelele unuia sau altuia, dar pot să-i găsesc prin cooperarea judiciară internațională. Îi pot găsi în off-shor-uri, în unele conturi din paradisuri fiscale, în fonduri de investiții. Banii aceștia pot fi găsiți”, a declarat Nicolai. Mai mult, aceasta susține că totuși ceva este în neregulă, și anume pentru că fostul premier, Vlad Filat, este la pușcărie, iar Șor, primarul de Orhei, administrează și astăzi banii publici. Procurorul Adriana Bețișor, cea care administrează cauza penală în care inculpat este Filat, dar și cea a lui Șor, care figurează ca bănuit principal în furtul miliardului, fiind întrebată de multe ori la ce etapă se află dosarul în cauză, aceasta de fiecare dată a dat aproape același răspuns, cum că ar aștepta răspuns de la comisiile rogatorii din alte state.

În altă ordine de idei, Pavel Filip, după ce a fost investit în funcția de prim-ministru, a promis că va instala un panou în care va fi indicat în timp real fiecare leu recuperat din miliardul furat din sistemul bancar din R. Moldova, dar când a fost întrebat din nou de această promisiune, acesta a dat-o cotită, invocând că a fost doar o „expresie figurativă”. „Am vorbit de acest panou, dar e vorba de o expresie figurativă. Nu e necesar de instalat în centrul orașului, pentru că nu va fi un simbol foarte atractiv. În schimb, a fost creat Comitetul pentru examinarea cazurilor de rezonanță. Am avut deja două ședințe ale acestui comitet. În cadrul acestora s-a discutat și despre frauda bancară”, a dat asigurări premierul. Pavel Filip a adus la cunoștință că el deja este la curent cu suma recuperată, dar nu a fost făcută public. „Știm exact banii încasați și recuperați pe moment. Sper că, în timpul apropiat, pe site-ul Guvernului sau Băncii Naționale vom informa unde s-a ajuns cu recuperarea banilor, activelor, recuperarea gajului și așa mai departe”.

Autoritățile de la Chișinău au susținerea parlamentarilor europeni când vine vorba de reforme. Acum întrebarea e alta,  câte promisiuni scoase pe gură va transforma Guvernul Filip în „expresii figurative” și câte vor rămâne pe bune?

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × 1 =