Acordul de Asociere R. Moldova-UE ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2016

foaia

La 23 mai 2016, la Bruxelles a avut loc a șaptea reuniune ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), care a întrunit miniștrii Afacerilor Externe ai Statelor membre UE și PaE. Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a anunțat că, în cadrul reuniunii de la 23 mai a Consiliul Afacerilor Externe al UE, va fi aprobată decizia privind intrarea în vigoare a Acordului de Asociere a UE cu Republica Moldova, dar și cu Georgia, începând cu 1 iulie curent. Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, a ținut un discurs la Bruxelles în care s-a referit la agenda de reforme, cooperarea sectorială şi viziunea de perspectivă.

A fost accentuată necesitatea de a consolida cooperarea cu partenerii estici în faţa vulnerabilităţilor interne și riscurilor externe. Ministrul Galbur şi-a exprimat speranța că viitoarea Strategie Globală a UE în sfera securității și politicii externe va acorda o atenţie mai mare stabilităţii în vecinătatea estică. A fost exprimat interesul pentru cooperarea în sfera politicii de securitate şi apărare comună (PSAC) și contracarării amenințărilor-hibrid. Referindu-se la propunerile Republicii Moldova în sfera cooperării sectoriale prezentate anterior în cadrul PaE, ministrul Galbur a încurajat promovarea interconexiunilor cu UE în sfera transportului, energiei, precum și inițiativelor ce vor genera creștere economică prin atragerea investițiilor și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Prezent la Bruxelles, Peter Szijjarto, ministrul de externe ungar a spus că Integrarea europeană a țărilor din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, din care face parte și Republica Moldova, trebuie să fie accelerată atât pentru stabilitatea statelor respective, cât și pentru securitatea Europei. Mai mult, acesta a atras atenția că Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjanul și Armenia sunt implicate în dispute care afectează în mod direct securitatea Europei, iar statele implicate au nevoie de o reacție pozitivă din partea UE, întrucât în absența sa sprijinul pentru integrare în țările respective se va reduce dramatic.

Și premierul Pavel Filip, a avut luni o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi. La întâlnire, Pavel Filip a vorbit despre măsurile pe care le întreprinde echipa guvernamentală în vederea asigurării unui climat de afaceri atractiv, precum şi în promovarea reformei administraţiei publice în Republica Moldova.

La rândul său, Ambasadorul Ungariei la Chişinău a reiterat sprijinul ţării sale pentru parcursul european al Republicii Moldova şi interesul pentru amplificarea relaţiilor moldo-maghiare în toate sferele de cooperare. În context, Mátyás Szilágyi şi-a exprimat convingerea că următoarea şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ungare pentru colaborare comercial-economică, care va avea loc pe data de 23 iunie 2016, la Budapesta, va crea o bază propice pentru dezvoltarea de mai departe a relaţiilor bilaterale.

Cât despre Acordul de Asociere, R. Moldova a fost invitată la summitul UE de la Vilnius de pe 28-29 noiembrie 2013, a parafat acest Acord, l-a semnat pe 27 iunie 2014 și ratificat de Parlamentul de la Chișinău cîteva zile mai tîrziu, pe 2 iulie, dar Acordul a început a fi implementat provizoriu la data de 1 septembrie 2014.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fifteen + 15 =