Sistemul de alimentare cu apă din orașul Cernăuți va fi modernizat pe banii UE și Germaniei

alimentare cu apa

În cel mai scurt timp, în orașul Cernăuți vor începe lucrările de modernizare a sistemului de alimentare cu apă. Acest lucru a devenit posibil datorită cooperării cu Uniunea Europeană și Guvernul Germaniei. La Kiev a fost semnat un acord de colaborare dintre primăria orașului Cernăuți și reprezentanții UE.

Este de menționat că problema alimentării cu apă potabilă nu este una nouă pentru orașul Cernăuți. Potrivit primarului Oleksii Kaspruk, negocierile cu partenerii europeni au durat 8 ani de zile. Pe banii guvernului german și Uniunii Europene, spune Oleksii Kaspruk, vor fi soluționate în primul rând problemele de ordin tehnic. Sunt probleme atât în sistemul de alimentare cu apă, cât și în sistemul de canalizare.

Acest proiect ne va permite să modernizăm tehnologiile, utilajele, să schimbăm rețelele învechite și să îmbunătățim calitatea apei potabile în orașul Cernăuți. În afară de aceasta, orașul nostru este situat în apropierea unuia dintre cele mai mari afluente ale Nistrului – râul Prut. Proiectul ne va permite să ne gândim mai mult la situația ecologică din raionul nostru, a spus Oleksii Kaspruk.

Scopul proiectului este îmbunătățirea calității vieții în orașul Cernăuți, susține președintele reprezentanței Uniunii Europene în Ucraina, Jan Tombinski. El a comunicat la Kiev că proiectul este unul util și necesar. Contribuția în proiect a bugetului european este de 3 milioane euro. Sunt convins că proiectul va fi unul de succes în Cernăuți. Așa cum procedăm cu Cernăuțiul vom proceda și cu alte orașe din Ucraina – a conchis Jan Tombinski.

Ajutorul acordat de Uniunea Europeană și Guvernul Germaniei sunt de natură diferită. Așadar, UE acordă o finanțare nerambursabilă. În afară de aceasta, potrivit reprezentantului comitetului administrativ al Băncii de Dezvoltare, Roland Ziller, guvernul Germaniei acordă un credit de lungă durată în valoare de 60 milioane euro. Condițiile acordării creditului sunt foarte convenabile. Primii 10 ani vor fi ani liberi, adică banii nu trebuie întorși. Dobânda este de 2 la sută.

Până la finele anului curent în cadrul realizării proiectului este planificată schimbarea tehnologiilor vechi, celor în stare avariată, cu altele noi. Așadar, sistemul de aprovizionare cu apă și sistemul de canalizare vor funcționa mai eficient, fiind economiste resurse bănești. Părțile susțin că vor implementa proiectul timp de patru ani. După finalizarea proiectului, orașul Cernăuți va beneficia de un sistem modern de aprovizionare cu apă, iar costurile pentru acest gen de serviciu se vor reduce. Or, modernizarea sistemului de alimentare cu apă va duce la reducerea scurgerilor din reţea, îmbunătăţirea calităţii apei şi reducerea consumului de energie.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seventeen − 8 =