Șapte ani de la șapte aprilie. Interviu cu activistul Ghenadie Brega

ghenadie

Nici după șapte ani după tragicele evenimente de la Chișinău, din aprilie 2009, adevărurile se știu numai pe jumătate. Până în prezent, pentru maltratările de atunci, din comisariatele de poliție, semnalate de sute de tineri, au fost condamnați 16 polițiști, însă niciunul nu stă după gratii.

Despre sechelele cu care au rămas victimele din aprilie 2009, despre așteptări și despre tărăgănarea tragerii la răspundere a celor vinovați, am discutat cu activistul Ghenadie Brega, care a fost și organizatorul protestului din 6 aprilie 2009, care ulterior a degenerat în violențe stradale și devastări ale instituțiilor publice.

TRB.ro: Ce înseamnă pentru dumneavoastră 7 aprilie 2009? Care sunt primele lucruri care vă vin în minte?

Ghenadie Brega: Inițial, 7 aprilie era un simbol al revoltei anticomuniste. A fost o revoltă sinceră, mocnită în timp, dar care a fost folosită de autorități pentru a justifica răfuiala cu oponenții.

Ulterior, prin inacțiunea organelor de stat, care aveau obligația de a pedepsi crimele care s-au comis în acele zile, putem spune că a devenit o zi a terorii. Pentru victimele din aprilie 2009 tortura continuă de șapte ani, prin injustiție.

M-au marcat mărturiile celor care au fost bătuți prin comisariate, procesele de judecată înscenate, frica și panica pe care au semănat-o în societate autoritățile, dar și faptul că vinovații de aplicarea torturii au fost scoși basma curată.

TRB.ro: Ați fost unul dintre organizatorii acțiunii pașnice de protest din 6 aprilie, după care situația a luat o întorsătură poate mai puțin așteptată. La șapte ani distanță, puteți spune ce s-a întâmplat de fapt atunci?

Ghenadie Brega: Evenimentele din aprilie 2009 au scos la iveală o serie de probleme mocnite, pe care guvernarea comunistă, care se afla la putere de opt ani, le-a ignorat. Lipsa reformelor democratice, sărăcia generalizată, corupția, birocrația și limitarea drepturilor cetățenilor au dus la proteste stradale. La 6 și 7 aprilie, centrul Chișinăului a fost zguduit de proteste de amploare, care pe 7 aprilie au fost deturnate de provocatori. Atunci au fost devastate Președinția și Parlamentul, pentru că autoritățile n-au fost capabile să le apere. Iar noapte târziu au început represaliile împotriva participanților la proteste. Sute de tineri au fost reținuți violent din stradă, de acasă și chiar de la licee și universități.

Deși am fost unul dintre organizatorii acțiunii din 6 aprilie, la protestul de a doua zi nu am participat. În dimineața zilei de 7 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat o cauză penală pe faptul dezordinilor în masă (art. 285 Cod penal), chiar dacă violențele au început peste 5 ore, pe la amiază. Se pare că procurorii știau care e scenariul autorităților. Ulterior, Vladimir Voronin, pe atunci președinte al Republicii Moldova, spunea în cadrul unei conferințe de presă că Asociația „Hyde Park”, din care făceam și fac parte, e responsabilă de tot ce s-a întâmplat, ceea ce, desigur, nu are cum să fie adevărat.

La șapte ani distanță, putem spune că autoritățile de atunci și cu cele care le-au succedat au fost mână în mână. Primele au admis încălcarea în masă a drepturilor cetățenești prin arestări arbitrare, aplicarea torturii și judecăți înscenate prin comisariatele de poliție, iar cei din urmă prin tolerarea și, de fapt, încurajarea acestor crime comise de organele de stat împotriva cetățenilor.

TRB.ro: Ce face astăzi „Hyde Park”?

Ghenadie Brega: Astăzi „Hyde Park” continuă să facă ceea ce făcea și până la evenimentele din aprilie 2009. Apărăm dreptul la liberă exprimare, accesul la informație și alte drepturi cetățenești. O facem în stradă, prin proteste și dezbateri publice, dar și în spațiul virtual, prin portalurile populare Curaj.TV și Curaj.Net.

Tot ce s-a schimbat după 2009 este faptul că nu mai suntem reținuți de poliție la proteste, în schimb suntem hărțuiți prin judecată. Nici ca jurnalist nu este mai ușor de activat acum: autoritățile au rămas la fel de netransparente și certate cu legea.

TRB.ro: După șapte ani de la evenimentele din aprilie 2009, societatea civilă constată că încă se mai tărăgănează tragerea la răspundere a celor vinovați. De ce încă nu știm adevărul?

Ghenadie Brega: Lipsa pedepselor reale pentru crimele comise în aprilie 2009 arată că sistemul de drept este putred în Republica Moldova, iar în acești ani s-a făcut prea puțin pentru reformarea acestuia.

Nu știm adevărul despre organizatorii reali ai acțiunilor din aprilie 2009 pentru că nu se vrea la nivel de autorități. Probabil sunt cu toții șantajabili, sau complici.

TRB.ro: Condamnarea polițistului fugar, Ion Perju, satisface așteptările victimelor?

Ghenadie Brega: Este o condamnare simbolică, mai ales că Perju a fost lăsat să fugă din țară. La fel și în cazul ex-ministrului de Interne, Gheorge Papuc. Deși Curtea de Apel l-a condamnat la detenție cu executare, individul a fost lăsat să plece liber, iar peste câteva luni a fost scos basma curată la CSJ. I-au întors până și titlul de general, iar asta arată cât de slugarnici au fost unii judecători cu torționarii din aprilie 2009.

TRB.ro: Nu e pentru nimeni un secret că cel puțin oamenii sinceri care au ieșit atunci în stradă își doreau o schimbare a clasei politice, ceea ce s-a și întâmplat într-un final. În ce măsură vă satisface așteptările actuala guvernare, de după 2009?

Ghenadie Brega: S-a produs doar schimbarea partidelor la guvernare, prin rotație, așa cum s-a întâmplat în acești 25 de ani de la declararea independenței R.Moldova. Din păcate nu am reușit să schimbăm clasa politică. Guvernarea post-comunistă a păstrat intact sistemul corupt, iar acest lucru se simte la nivel de societate. Abia după alegerile parlamentare din 2014 s-a vorbit în spațiul public despre furturile de miliarde de dolari din banii publici, dar și despre tolerarea acestor acte de corupție de către organele de stat.

TRB.ro: Poate că o soluție ar fi implicarea în politică și încercarea de a schimba lucrurile spre bine de pe o altă poziție. V-ați gândit cândva la asta?

Ghenadie Brega: O soluție ar fi ca fiecare cetățean să-și facă bine meseria. Nu putem face cu toții politică, la fel cum nu putem fi cu toții magistrați sau procurori. R.Moldova are nevoie de reforme radicale, iar acestea vor fi făcute de profesioniști, nu de oligarhi care își cumpără fotoliul de ministru, deputat  sau președinte de țară.

TRB.ro: Ați spus în repetate rânduri că mai țineți legătura și cu alte victime din 7 aprilie 2009. Putem spune că odată cu trecerea timpului sechelele se cicatrizează și ar putea uita vreodată evenimentele din aprilie 2009?

Ghenadie Brega: Multe victime din aprilie 2009 au plecat din R.Moldova pentru a uita de acest calvar. Unii au renunțat să-și caute dreptatea din cauza corupției și a lipsei de profesionalism a multor procurori și magistrați și prea puțini sunt cei care au avut câștig de cauză în țară sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Chiar și așa, Republica Moldova a refuzat să execute hotărâri de judecată, prin care victimelor li se acordau sume simbolice ca despăgubire pentru tortură și rele tratamente. Vitalie Crețu a fost nevoit să iasă în mod repetat la proteste stradale, tocmai pentru a arăta fața reală a autorităților.

Umilința, violențele, injustiția nu se uită atât de ușor, de asta cred că pentru victime și pentru apropiații acestora, tortura a continuat în acești șapte ani.

Interviu realizat de C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 − two =