Vladimir Bolea: „Cea mai mare problemă pentru antreprenorii din Moldova este birocrația”

Vladimir Bolea

Vladimir Bolea este cetățean al Republicii Moldova, instructor în cadrul Școlii de Studii Avansate în Jurnalism de la Chișinău, dar și antreprenor de când se ține minte. Administrând mai mulți ani la rând afaceri în România și Republica Moldova, acesta a avut experiența diferitelor perioade economice pe ambele maluri ale Prutului, fapt care i-a oferit ocazia să învețe câte puțin din fiecare.

În cadrul unui interviu acordat pentru Transilvania Regional Business (TRB), Vladimir Bolea a vorbit despre climatul investițional din cele două state, impactul incertitudinilor politice asupra antreprenoriatului, dar și despre eventuala Unire a Republicii Moldova cu România.

TRB: Până la acest moment nu există aprobat un buget de stat al Republicii Moldova pentru anul 2016. Mai mult, nici nu a fost prezentat spre dezbateri un proiect al acestuia. Această incertitudine îi afectează pe oamenii de afaceri în vreun fel?

Vladimir Bolea: Bugetul statului este documentul in baza căruia Guvernul își programează și îndeplinește obiectivele economice si sociale. Lipsa acestui document de importanță primordială duce în consecință la lipsa unor pași coerenți în economie și îndeosebi stagnează proiectele investiționale cu participarea statului ca finanțator. În majoritatea cazurilor este vorba despre proiecte importante din domeniul social, educațional, cultural si cu siguranță duce la stagnarea economiei private și aici mai ales vorbim despre agenții economici care au contract. Aceste lucrări nefiind finanțate nu le-au demarat, sau nu pot să-și încaseze banii pentru bunurile livrate sau servicii acordate.

TRB: În ce măsură vă implicați în activitatea patronatelor din Republica Moldova și România? Ce diferență observați între aceste două instituții analogice din cele două state?

Vladimir Bolea: Eu ca administrator de societate privată nu sunt implicat in activitatea patronatelor nici in Republica Moldova si nici in Romania, dar le consider utile mai ales pentru marii producători în vederea promovării intereselor la nivel de Guvern.

TRB: România anunță că va transfera prima tranșă din ajutorul financiar promis, abia după ce vor fi și o serie de rezultate vizibile din partea noului Guvern. Credeți că decizia autorităților de peste Prut de a înainta condiții drastice este una bună?

Vladimir Bolea: Decizia guvernului român de a condiționa plata primei tranșe cu obligativitatea îndeplinirii unor condiții este extrem de necesară măcar și din simplul motiv că astfel ar putea disciplina financiar guvernului moldav.

0013_16022016_bolea

TRB: Se spune deschis că justiția este sectorul restanțier la capitolul implementării reformelor impuse de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Cum se vede acest fapt din prisma unei persoane ce administrează o afacere atât în Republica Moldova cât și în România?

Vladimir Bolea: Activez in ambele state romanești și din păcate am avut experiența legată de sistemul judiciar din Romania. Era vorba despre câteva dosare intentate de mine împotriva unor organe de control, pe care le-am câștigat în modul cel mai corect posibil, fapt care m-a face sa fiu optimist in ceea ce privește rezultatele reformării sistemului judiciar român. În Moldova, din fericire, nu am avut dosare și nu pot vorbi din experiența mea proprie legată de sistemul judiciar.

TRB: Autoritățile Republicii Moldova anunță cu mare fast despre crearea contului unic la plata impozitelor. Cât de importantă pentru afaceriști este implementarea acestui proiect?

Vladimir Bolea: Crearea contului unic la plata impozitelor nu înseamnă nimic, dar absolut nimic, decât că în loc să transferi impozitele în mai multe conturi le transferi în unul. Deci efect economic zero. Contul unic numai ușurează un pic, absolut nesemnificativ, lucrul contabilului. Asta desigur e bine, dar nu e motiv nici de laudă și mai ales de lansat cu fast.

Din punct de vedere a relațiilor stat-contribuabil, principiile de baza trebuie sa fie: supremația legii și transparența totală în ceea ce privește baza legală. Cea mai mare problema care trebuie să fie rezolvată pentru a ajuta oamenii de afaceri din Republica Moldova este birocrația. La orice nivel, funcționarii își depășesc atribuțiile lor legale adăugând și în unele cazuri anulând legea fiscală sau vamală cu niște scrisori, hotărâri, care în realitate au menirea de a crea condiții favorabile pentru dare sau luare de mită. În consecință, banii în plic sunt dați în vederea rezolvării acestor „probleme”, de fapt, create artificial și total ilegal de către funcționari.

TRB: Cum vă explicați faptul că a trecut atâta timp de când se știe despre furtul de miliarde din sistemul bancar, iar legislația în domeniu n-a fost schimbată nici până astăzi?

Vladimir Bolea: Legislația Moldovei în toate domeniile și inclusiv în cel bancar este aproape de legislația Uniunii Europene, unele capitole fiind chiar întocmai preluate din România. Problema nu este una legată de baza legislativă, sau mai bine spus nu asta este principală. Lipsa totală de norme metodologice și mecanisme, la toate nivelele, lucru care și face o lege să fie funcțională – aceasta este problema numărul unu în Republica Moldova, după care urmează corupția și pregătirea extrem de slabă în plan profesional a persoanelor din funcții cheie – miniștri, șefi de departamente, direcții ș.a.

TRB: Înseamnă asta că furturile de bani pot continua chiar și în prezent, folosind aceeași schemă?

Vladimir Bolea: Dacă nu se vor face reforme structurale, în Republica Moldova nu se va schimba nimic și implicit oricând se poate repeta furtul altui miliard și nu numai.

TRB: În ce măsură nesiguranța din sistemul bancar ar putea fi un argument pentru eventualii investitori externi pentru ca aceștia să evite Republica Moldova?

Vladimir Bolea: Sistemul bancar din Republica Moldova nu este unul sigur. Banca Națională, în procesul de colaborare cu băncile comerciale, practică măsuri administrative în detrimentul celor economice. Acest fapt duce la lipsa coerenței și transparenței în activitatea băncilor. Nu este cazul de vorbit despre investiții în Moldova deoarece ele lipsesc cu desăvârșire şi Moldova la niciun capitol nu este atractivă pentru investitori.

TRB: În 2015, cel mai mare sponsor al Republicii Moldova a fost Guvernul Statelor Unite, care a acordat peste 1.340 de milioane de lei (n.a. – este vorba de lei moldoveneşti, echivalent a aproximativ 60 milioane USD). Despre ce vorbește acest fapt?

Vladimir Bolea: Guvernul SUA nu a fost sponsor, el a fost partenerul cu cel mai mare suport financiar în proiectele derulate de Guvernul Moldovei. În 2016 finanțarea s-a oprit, iar acest fapt, eu cred că s-a întâmplat deoarece în 2015 s-au finalizat proiecte investiționale începute de guvernele anterioare.

TRB: Din punct de vedere economic, cine ar avea de câștigat și cine ar avea de pierdut după o eventuală (re)unire a Republicii Moldova cu România?

Vladimir Bolea: România este țara noastră și nu cred că este cazul să vorbim despre câștiguri de orice fel în cazul revenirii noastre în componența României. Totuși, ar avea de câștigat, desigur, cel mai mult, românii din Moldova.

Interviu realizat de C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

3 × one =