Zilele Mihai Eminescu 2016 la Cernăuți

Zilele Mihai Eminescu

În perioada 14-16 ianuarie, la Cernăuți, vor avea loc Zilele Mihai Eminescu, care cuprind o sumedenie de evenimente culturale de anvergură. În primul rând merită menționată participarea la Zilele Mihai Eminescu a unei delegații de la București, și anume, de la Institutul Cultural Român (ICR). Este vorba de vicepreședintele ICR Nagy Mihai Zoltan și de Mădălina Marcu, secretar de redacție la  revista „Lettre Internationale”, dar și coordonator de proiect „Glasul Bucovinei” (Cernăuți – București).

În timpul evenimentelor dedicate geniului poeziei românești Mihai Eminescu, va avea loc o întâlnire a delegației de la ICR cu cititorii și redacția revistei „Glasul Bucovinei” din Cernăuți (proiect finanțat de ICR). La Consulatul General al României la Cernăuți se va desfășura și o discuție pe marginea principalelor probleme de ordin cultural cu care se confruntă românii din zonă. Printre obiectivele turistice care vor fi vizitate se numără: Universitatea Națională din Cernăuți – Fosta Reședință Mitropolitană, Casa Memorială Aron Pumnul, viitorul muzeu Mihai Eminescu, moșia familiei Hurmuzaki din satul Cernauca și localitatea Toporăuți, satul de baștină al domnitorului martir al Moldovei, Miron Barnovschi.

La 15 ianuarie la Muzeul etnografic regional va avea loc vernisajul expoziţiei de grafică şi acuarelă a cunoscutei pictoriţe Constanţa Abalaşei-Donosă din Brăila, România, desfășurată cu sprijinul Fundaţiei Culturale „Casa Limbii române” şi al Centrului Cultural Roman „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Expoziția va cuprinde lucrări de grafică pe tematica Mihai Eminescu și Veronica Micle. La Cernăuți se va desfășura, de asemenea, concursul-recital de poezie eminesciană, iar învingătorii acestei imaginare „competiții culturale” vor fi premiați simbolic de oaspeții de la ICR.

Este de menționat că Zilele Mihai Eminescu au loc la Cernăuți din inițiativa revistei „Glasul Bucovinei” cu susținerea Consulatului General al României la Cernăuți. Revista amintită este o publicație necomercială a ICR cu profil științific și cultural, fiind distribuită gratuit în Ucraina, România, Republica Moldova și în toate filialele ICR din întreaga lume. În același timp, în timpul Zilelor Mihai Eminescu va fi discutată și necesitatea deschiderii unei filiale a ICR, proces „înghețat” de mai multă vreme de autoritățile de la Kiev. Românii din Ucraina susțin că ICR ar trebui să aibă o filială la Cernăuți, similară cu cele de la New-York, Tel-Aviv etc. În contextul unui dezgheț diplomatic ucraineano-român există speranțe la Cernăuți că problema respectivă va fi soluționată.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seventeen − four =