Malanca Fest – 2016 va avea loc la Cernăuți

Malanca Fest - 2016

Festivalul cetelor de urători deghizați Malanca Fest – 2016 va avea loc la Cernăuți în data de 15 ianuarie. Acest festival a devenit deja tradițional pentru nordul Bucovinei. Orașul Cernăuți se aseamănă tot mai mult în luna ianuarie cu un epicentru al carnavalurilor de iarnă. Malanca Fest este un festival etno-folcloric, care se desfășoară cu scopul de a păstra și a promova tradițiile și obiceiurile strămoșești din Bucovina.

Este de menționat că în anul 2015 Malanca Fest nu a avut loc, și aceasta din motivul escaladării conflictului din Donbas. Așadar, turiștii pun mari speranțe în desfășurarea cu succes a festivalului din anul curent. Evenimentul principal va avea loc la 15 ianuarie. Colectivele de urători („malancari”) se adună în această zi în centrul orașului Cernăuți pentru a demonstra că sunt creative și impresionante. Este și un festival al diversității etnice, deoarece la Malanca Fest participă colective care păstrează tradiții românești autohtone, ucrainene, obiceiuri din zone montane etc.

Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în anul 2011 din inițiativa organizației nonguvernamentale „Spectrul Bucovinei”. Potrivit organizatorilor Malanca Fest – 2016, scopul acțiunii etno-folclorice este demonstrarea faptului că regiunea Cernăuți este un ținut al varietății etnice și multiculturalității. De fapt, cele mai populare acțiuni în timpul festivalului nu sunt cele ce țin de tradiții, ci de formele modernizate ale carnavalului de iarnă: scenete din Parlamentul de la Kiev, înscenații de conflicte între oligarhi etc.

Interesul turiștilor față de acest festival este determinat și de caracterul competitiv al acțiunii în masă. Spre finalul zilei sunt numiți învingătorii festivalului. De obicei, printre cele mai bune colective de creație se numără două din satele locuite compact de etnici români din zonă. Un adevărat etalon în acest sens este satul Crasna din raionul Storojineț – o localitate din zonă montană care păstrează tradițiile seculare românești. O altă localitate, unde pâlpâie flacăra tradițiilor românești este satul Horbova, raionul Herța. Aceste două colective românești, alături de colectivul din satul ucrainean Vașkivți, concurează de obicei pentru marele premiu Malanca Fest. Alegerea celui mai bun colectiv are loc în timpul ședinței juriului, care se compune din etnografi, culturologi, folcloriști ș.a.

Despre Malanca din Crasna a fost turnat recent un film documentar „Krasna Malanka”, în care regizorul de etnie ucraineană Dmytro Suholitki-Sobciuk arată că malanca este un carnaval unde fiecare participant își joacă rolul său în bizara serbare păgână, de fapt. Filmul reflectă  organizarea, desfășurarea și evoluția sărbătorii tradiționale malanca: de la crearea măștilor și costumelor individuale, până la încheierea feerică a sărbătorii. Pelicule „Krasna Malanka” demonstrează, de fapt, că în timpul carnavalului oameni străini și necunoscuți, la prima vedere, se unesc în jurul unei sărbători de iarnă.

Așadar, orașul Cernăuți așteaptă cu ușile deschide oaspeții doritori să participe la Malanca Fest – 2016.

G.M.

2 Comentarii

  1. va pare ca faceti un lucru bun, sau ati gasit mod de a face bani, care ai mai mult ca probabil, si ca intodeauna pe spatete celor prosti. Dar voi sunteti aceia care distrugeti taditiia!! Esta vii numele!
    malanca din crasna nu este un circ sa-l purtati cand vreti si unde vreti. Este o sarbatoarea care se face in anumita zi, nu oricand si nu oriunde. Si cat nu o sa va staruiti so cumparati, veti primi numai o emitatie a malanci, numai pe cei care nu stiu ce fac. Si sa stiti pagani, nu toti sunt morti, nu noi suntem pagani, iar voi

  2. 1. Nici nu are nimeni in vedere ca Malanca este un circ. Este o traditie frumoasa, care trebuie promovata. Intrebarea ar fi de ce crăsnenii vin să paraticipe la Malanca Fest. Ei nu se respecta, sau nu sunt crasneni? Daca, după cum spuneţi, nu doresc cei ce poartă traditiile din Crasna sa le fie distrusa traditia prin Malanca Fest, de ce accepta sa vina la acest Festival si să concureze cu altii? Asadar, intrebarea nu trebuie pusa trb.ro, ci celor care participă la Fest.
    2. Potrivit studiilor etnco-folclorice, originile traditiilor crestinesti de iarna sunt pagane sau semi-pagane, nu este o acuzare, ci o constatare, un fapt care justifica continuitatea culturala. Jocul ursului, mastile etc. au o traditie pre-crestina. Cine nu crede sa rasfoiasca enciclopediile si studiile istorice respective. Sau, daca nu credeti in stiinta, intrebati de preotul din sat si o sa va spuna daca binecuvanteaza Malanca in orice forma a ei.
    3. Suntem de acord ca traditiile se aseamana cu o imitare a lor acum, din pacate. CIne stie cum sa le renasca – inainte, pasivitatea si critica neconstructiva nu transforma imitatiile in cultura autentica. Faceti un lucru mai bun ca altii si toata lumea va fi de partea voastra.

Transmiteti un mesaj

5 × one =