Interviu cu Valeriu Munteanu, Vice-președinte Partidului Liberal din R. Moldova

munteanu

Într-un ultim interviu cu Valeriu Munteanu, Vice-președinte Partidului Liberal din R. Moldova, acesta a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în anul care tocmai a trecut, dar si cum ar fi trebuit să fie acesta:

Cum aţi caracteriza anul politic 2015?

Am constatat demult că în Republica Moldova se desfăşoară o continuă luptă geopolitică, iar fiecare an sau jumătate de an ne rezervă câte o bătălie politică determinantă. Privit din această perspectivă, anul 2015 nu este foarte diferit din punct de vedere politic de anii precedenţi sau următorii, din simplul motiv că ne aflăm într-o luptă continuă pentru păstrarea vectorului de dezvoltare.

Care sunt părţile pozitive şi negative ale acestuia?

Fluctuaţiile de pe scena politică au generat o stare de instabilitate, deloc favorabilă unei dezvoltări durabile, fiind, în mod evident, extrem de complicat, practic imposibil, să gestionezi prolific treburile Republicii Moldova, atunci când guvernarea este într-o continuă criză de legitimitate, iar Cabinetul de miniştri acţionează mai mult în calitate de guvern demisionar, lipsit de puteri depline. Cu toate acestea, consider că mult mai negative au fost oscilaţiile social-economice, care sunt resimţite şi în prezent de toţi cetăţenii. Anume declinul financiar-bancar, generat, în mare măsură, de delapidările consacrate, au făcut din 2015 un an al posibilităţilor irosite, iar consecinţele acestor scăpări se vor extinde pe mulţi ani înainte.

În mod evident, părţile pozitive sunt mult mai puţine, practic absente, însă dacă ar fi să punctez un moment pozitiv, acesta ar fi volatizarea mai multor mituri politice şi conştientizarea imperiozităţii continuării parcursului european al Republicii Moldova.

 Cum ar fi trebuit să fie acest an din punct de vedere politic?

Mai puţin politic. Acest an ar fi trebuit să fie unul al acţiunilor reale, un an în care instituţiile statului să-şi îndeplinească sarcinile, fără a fi „perturbate” de luptele politice de la vârfuri. Din păcate, în absenţa stabilităţii, se pare că actorii publici, extenuaţi de degringolada omniprezentă, au depus mai puţin efort în atingerea obiectivelor, fiind demoralizaţi şi de trendul negativ al evoluţiei social-economice, generat, în mare măsură, de delapidările care au ieşit la iveală.

Cum aţi fi vrut dumneavoastră ca acest an să fie?

La fel ca şi toţi cetăţenii, aş fi dorit un an al realizărilor frumoase, al rezultatelor palpabile şi al orizonturilor deschise. Chiar dacă pe unele segmente s-a reuşit atingerea obiectivelor, este evident că suntem încă prea departe de ţelul ales. Vreau să cred însă că, dublând eforturile, vom reuşi în noul an recuperarea terenului pierdut şi vom avansa cu paşi rapizi în implementarea prevederilor Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE şi scoaterea statului dintr-o criză fără precedent.

Interviul a fost luat de P.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

19 + six =