PLDM se retrage în opoziție

PLDM

După ședința Consiliului Politic de ieri seara al Partidului Liberal Democrat din Moldova, aceștia au luat hotărârea de a se retrage în opoziție. Valeriu Streleț, președintele interimar al PLDM, a acuzat Partidul Democrat de deturnarea parcursului european al RM și de provocarea unei crize politice, având în vedere că ei sunt cei care au demis un guvern pro-european. Tot Streleț a adăugat că PD a acceptat doar de dragul formalităților anumite reforme din programul de guvernare, dar, de fapt, s-au opus mereu când a venit vorba de implementarea lor. „PLDM și-a făcut onest datoria, a muncit în serviciul țării și a implementat reforme importante, iar acum, odată ce democrații au provocat deliberat această criză politică, trimițând în demisie un guvern proeuropean, care ușor putea fi transformat într-un guvern majoritar, acum PD este responsabil să găsească soluții pentru a crea majoritate parlamentară și să-și asume responsabilitatea guvernării de mai departe”, a mai spus Streleț.

După declarațiile lui Streleț n-au întârziat să apară și declarațiile celor din PD. Astfel, un deputat din Partidul Democrat a concluzionat că decizia PLDM-iștilor este un act de lașitate și iresponsabilitate. Dar, ei au uitat că demiterea unui Guvern pro-european din nu știu care motive neîntemeiate, tot lașitate a fost considerată de către oamenii cu mintea sănătoasă. Culmea ipocriziei este și faptul că PD-ul a acuzat PLDM-ul că au luat decizia de a fugi de responsabilitatea guvernării într-un moment foarte greu pentru țară. Lipsă de „bărbăție politică” a fost întâi și întâi la cei din PD. Fără a le ține partea libera-democraților.

În toată această amestecătură, că nu prea știi de unde să le iei și unde să le pui, un rol important îl joacă liberalii.Ghimpu a spus de nenumărate ori că nu va accepta să se alieze cu comuniștii. Iar pregătirea lui politică și consultările cu partenerii de dezvoltare, cu liderii de la București, îl vor ajutasă ia o decizie corectă. Și eu cred cu toată tăria că Ghimpu va continua lupta pentru dreptate.

În rest…ce va urma? O groză de acuzații. Unii vor fi mai vinovați ca alții. Vor apărea alte „făcături” la orizont și tot așa. Trăim într-un continuu deja-vu! Și se fac scenarii iar. Potrivit unor analiști politici de la noi, se pune de-o coaliție între PDM-PCRM-PPEM. Coaliție „pro-europeană”…care va rămâne la nivel de titlu doar, pentru că nu  are cum comunistul să renunțe la „politica” lui și să se „reformeze”. Niciodată. Astfel, reformele vor fi mimate cu nerușinare și, în final, parcursul nostru european va fi compromis.

Ce ține de analiștii din afară, Iulian Chifu, este de părere că PDM ar trebui să caute soluții și să repare situația și să se gândeasca la propuneri atractive pentru PLDM. „Moţiunea de cenzură votată săptămâna trecută a fost una anti-europeană. Şi FMI, şi UE, şi populaţia Republicii Moldova aşteaptă reforme serioase. PDM are obligaţiunea să repare gafa făcută”, a conchis Chifu.

Acum este târziu. Partidul Democrat s-a avântat în a face „întâlniri” cu PCRM-ul lui Voronin. E un pic înfricoșător ce ar putea să iasă. Iar faptul că acești comuniști au viziuni pro-europene, din spusele președintelui Parlamentului, Andrian Candu, imi întăresc temerile. Ei nici măcar viziuni n-au, dar nu mai vorbim de „pro-europene”

M.A.

*Opiniile exprimate în acest articol sunt responsabilitatea autorului şi nu reprezintă neapărat poziţia oficială a site-ului Transilvania Regional Business.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

ten − four =