PDM-ul în agonie?

PDM

 

După ce că, a dat jos un guvern pro-european și s-a autodenumit (falnic dar fals), ,,motorul integrării europene”, acum Partidul Democrat din Moldova (PDM) vrea să ne convingă  că va forma un nou guvern pro-european – mai sigur, durabil și capabil să întocmească reforme. Numai că ceea ce părea, aparent, o mutare simplă s-a transformat, între timp, într-o adevărată stare de agonie pentru PD, în scopul de a forma o cualiție majoritară.

La câteva zile după ce guvernul Streleț a fost dat jos, într-un mod rușinos cu votul decisiv a-l democraților (la braț cu comuniștii și socialiștii), pe ecranele TV ale oligarhului au început să apară comentarii care mai decare rationale precum că verzii trebuie să lase la oparte  supărările și să ea o decizie pozitivă în numele cauzei europene pentru țară. (PS) Deparcă votul PDM-iștilor împotriva guvernului Streleț a fost unul în numele cauzei europene. Dar chiar și așa , cu minciuna-n frunte, PD-iștii păreau pozitivi în declarații căci după afirmațiile diplomatului Lupu, pentru formarea noului guvern nu va fi nevoie mai mult de o săptămână. Crezând în sinea dumnealui de diplomat, probabil, că PLDM-ul nu va avea curajul să între în opoziție!

Dar așteptările probabile ale PDM-ului nu au fost confirmate! PLDM s-a declarant în opozitie iar prin asta demonstrează că acum este un partid care gândește sănătos. Alianțele pentru Plahotniuc aparțin de domeniul trecutului iar noua etapă, post-Filat, deja arată mai bine. Cei din PLDM au precizie în declarații, precizie în acțiuni dar și un mod propriu autodeterminat, așa cum, probabil, trebuia să fie de la început activității acestui partid. Dar să nu ne pripim cu concluziile pozitive. Încă nu a venit etapa propunerilor serioase sau a constrângerilor serioase pentru acest partid.

După refuzul PLDM-ului de a negocia o nouă alianță majoritară, comentariile deputaților PDM nu s-au lăsat prea mult așteptate. Unul dintre aceștia, Marian Lupu spune că decizia PLDM-ului este ,,un act de lașitate și iresponsabilitate”, în timp ce Adrian Candu califică alegerea celor din PLDM ca fiind ,,o decizie bazată pe emoție”.

Personal deduc o singură concluzie din aceste delarații; PDM a intrat într-o stare de agonie! Da, pe bune deputații din PDM sunt într-o asemenea situație. Și știți de ce fraților?  Pentrucă cei din PDM aleargă cu sufletul la gură să întocmească o nouă alianță, chipurile pro-europeană. PDM este primul vinovat pentru demisionarea guvernului Streleț, care era un guvern european și pe care îl reprezenta și PDM.

Șmechereala PDM-ului trebuia repede prefăcută într-o situație credibilă că, chipurile PDM-ul a dat jos guvernul pentru motive de corupți (în realitate pentru interesele lui Plahotniuc), iar în acest scop, ei sunt un partid care nu tolerează corupția și fac tot posibilul pentru salvarea cursului European. (PS) Ce prostie!

Refuzul verzilor îi face vulnerabili pe PDM-iști pentru că în asemenea caz Candu și cu Lupu sunt nevoiți să caute susținere pe la poarta comuniștilor ceea ce nu-i deloc simplu de obținut. În plus o cualiție cu comuniștii va dăuna negativ imaginii PDM-ului, ca partid pro-european, atât pe plan intern cât și pe plan extern. Înafară că este văzut ca un partid care a creat instabilitate la nivel politic în țară, prin cualiția cu comuniștii, PDM-ul își ea o mare responsabilitate de a se face principalul vinovat în contextual neobținerii fondurilor financiare europene. Andi Cristea  a fost desul de explicit în acest sens:

,,Dacă cineva își imaginează că UE va pompa resurse și va pompa sprijin în drumul European a-l RM, în condițiile în care intern nu este respectat votul oamenilor din noiembrie anul trecut cînd majoritatea cetățenilor au ales vectorul European, se înșeală amarnic”, a menționat europarlamentarul Andi Cristea.

Astfel devine foarte clar de ce PDM are mare nevoie de PLDM în cualiția plahotniucească, pentru a nu-și strica imaginea în fața partenerilor externi. Dealtfel dacă PDM va face alianță cu PCRM, Moldova riscă să piardă și primul grant financiar din partea României, în valoare de 60 milioane euro, bani care ne-ar scoate din iarnă.

Această situație nu le este deloc convenabilă lui Candu și Compania iar tergiversarea negocierilor îi transformă, de la o zi la alta, din ce în ce mai agonici.

M.V.

*Opiniile exprimate în acest articol sunt responsabilitatea autorului şi nu reprezintă neapărat poziţia oficială a site-ului Transilvania Regional Business

 

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve − eleven =