PD-ul la discuții cu PCRM-ul

PD

Nu știu câtă credibilitate mai au cei din Partidul Democrat și cât de mult mai sunt (dacă au fost) implicați față de interesul național.Ceea ce fac în ultimele zile, nu ne arată decât că ei chiar vor să destabilizeze situația și așa pe butuci din Republica Moldova. Cei din PD au avut discuții cu Partidul Comuniștilor în vederea formării unei alianțe de guvernare. Și ca să vezi…cei din  PCRM și-au manifestat disponibilitatea susținerii parcursului european. „Am discutat despre viziunile lor proeuropene. Într-adevăr, le au. Au intenția de a face totul pentru ca Republica Moldova să avanseze în procesul de integrare europeană”, a declarat Candu. Pe bune? Păi, cum se face că lupul nu-și schimbă năravul, dar ăștia renunță la seceră, ciocan și la mintea lor încuiată?

Și ca să pară mai interesanți cei din PD au trecut de la crearea unei majorități pro-europene la o majoritate politică stabilă.Cum vine asta? Simplu. Acesta este plnul B, aparent… De fapt, fiind planul A. Aceștia numesc întâlnirea cu comuniștii drept „întâlnire consultativă” și au recurs la așa ceva, pentru că este prea complicat să aștepte decizia PLDM-ului, „care recurg la diferite tertipuri pentru a amâna începutul negocierilor și care nu fac decât să țină alianța în situație de blocaj”. La rândul lor, cei din PLDM, nu sunt deloc de acord cu spusele colegilor lor, ba ei consideră că PD nu și-a dorit niciodată reforme. Doar le-a mimat și le-a blocat. Mai mult, Streleț a declarat că discuțiile dintre comuniști și democrați fac parte dintr-un scenariu mai vechi, iar scopul „liderilor” din PD este crearea unei majorități docile și ușor manevrabile.

Astăzi, la ora 15.00, va avea loc ședința Consiliului Politic Național al PLDM. Și acum întrebarea de pe buzele multora: De ce democrații s-au grăbit să meargă la consultații cu comuniștii cu doar câteva ore înainte ca cei din PLDM să ia decizia finală? Știți cum e…Graba strică treaba…

Dar iată că Mihai Ghimpu, Președintele PL, nu vrea să strice treaba și își menține părerea cu privire la formarea unei alianțe cu partidele de stânga. Ba din contră, a invitat liberal-democrații să rabde și să participe la negocieri, fără alte trucuri politice.

Ce ține de Leancă, acesta nu crede că cei din PCRM „și-au schimbat și năravul”. Această declarație vine după cele întâmplate în februarie 2015, când Leancă s-a ars cu comuniștii. Investirea guvernului „Leancă 2” a eșuat tocmai pentru că s-a mizat pe votul comuniștilor, care au păstrat suspansul până în momentul votării.

Și ca să pară tragi-comedia și mai interesantă, cei din Partidul Comuniștilor cer „maturitate politică” și vor lansarea unui dialog pe platforma parlamentară, iar în legătură cu vectorul de dezvoltare al RM, deputatul comunist Artut Reșetnikov a spus că „nu trebuie să trecem brusc de la o extremă la o altă extremă – ori realizarea necondiţionată, ori denunţarea Acordului de Asociere. Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică”.

Acuzațiile curg gârlă. PLDM acuză PD că vrea să facă alianță cu comuniștii, iar PD acuză PLDM că au făcut deja alianță cu socialiștii prin semnarea aceluiași proiect privind modificarea Constituției la capitolul „alegerea președintelui”. Proiectul legii pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova conţine semnăturile a 17 deputaţi liberal-democraţi şi a 24 de parlamentari socialişti. Inlusiv liderul PLDM Vlad Filat, care se află în arest, a semnat inițiativa. Pentru modificarea Constituției în Parlament, astfel încât președintele să poată fi ales de către popor, sunt necesare 67 de voturi ale deputaților.

În concluzie, jocurile politice continuă, instabilitatea se menține, iar concentrarea asupra „interesului național„ este egală cu zero. Punct și de la capăt.

M.A.

*Opiniile exprimate în acest articol sunt responsabilitatea autorului şi nu reprezintă neapărat poziţia oficială a site-ului Transilvania Regional Business.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five − 2 =