Haos în Parlamentul de la Chişinău

limba română

Haos în Parlamentul de la Chişinău provocat în cadrul şedinţei de ieri, 19 noimebrie2015, de mai mulţi deputaţi de opoziţie care au blocat accesul la tribuna centrală a Legislativului, solicitând ca plenul să pună în discuţie o serie de proiecte sociale propuse de ei.

Aleşii poporului, membri ai Partidului Socialist din Republica Moldova, au adus cu ei zece de pancarte cu mesaje în limba română şi limba rusă, dar şi mai multe vuvuzele, cu care au făcut zgomot. Aceştia au afişat mesaje precum „întoarceţi miliardului furat”, „alegeri anticipate”, „jos tarifele”, „demisia”, „toţi hoţii trebuie să stea la puşcărie” ş.a.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a încercat să facă glume în ceea ce priveşte acţiunea socialiştilor. „Am făcut poza de familie, acum vă rog frumos să luaţi loc toţi deputaţii”, s-a amuzat demnitarul.

Pe de altă parte, preşedintele Partidului Socialist din Republica Moldova, liderul formaţiunii socialiste, Igor Dodon, a declarat că solicită ca de urgenţă să fie puse în discuţie toate proiectele sociale propuse de socialişti. Acesta s-a referit la proiecte de legi privind compensaţiile pentru prioada rece a anului şi privind scăderea tarifelor, despre care socialiştii spun că sunt ignorate cu vehemenţă de către speaker-ul Parlamentului.

Vă chemăm „la kovior” (n.r. să explice) domnule preşedinte al Parlamentului. Să veniţi la noi la fracţiune ca să discutăm serios mai multe probleme”, a solicitat liderul socialiştilor. Şedinţa a putut continua doar după ce preşedintele Parlamentului a declarat că acceptă invitaţia.

În context, tot astăzi, deputaţii au votat în prima lectură şi un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru un grup de bugetari. Decizia a fost luată chiar dacă în avizul său, Guvernul a atras atenţia asupra faptului că în buget nu există suficiente resurse financiare pentru a asigura aceste cheltuieli bugetare.

Iniţiativa legislativă aparţine comuniştilor şi presupune majorări de până la 10 procente pentru angajaţii cu cele mai mici salarii şi cu până la 100 de lei pentru cadrele didactice. Aceasta vine în contextul în care în Republica Moldova, recent, au fost majorate tarifele pentru energia electrică şi pentru gazele naturale.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve + 4 =