Evghenii Șevciuc – liderul Transnistriei, un vis „neîmplinit”?

evgheni

Din anii 2009 – 2011, atât în Republica Moldova, cât și în Regiunea Transnistreană a început apariția pe arena politică „decizională”, generația de lideri noi. Astfel, în Moldova s-au consolidat poziția Vlad Filat, Igor Dodon, Renato Usatîi, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă; nume de care cetățenii și-au legat anumite speranțe în vederea dezvoltării țării. Însă, după 6 ani de guvernare, sistemul oligarhic a distrus orice posibilitate de a crea un alt tip de stat de drept. „Noii” au preluat de la „vechii” modalitatea de lucru.

Nu departe, de aceste realități, este și situația din autoproclamată Republică Moldovenească Nistreană, la cârma căreia a venit noua „generație” de politicienii, Evghenii Shevciuc. Acesta a fost ales președinte a regiunii, după ce a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale, unde a obținut 73,88 % din voturi. Timp de 5 ani de guvernare a acestuia, regiunea din stânga Nistrului nu a cunoscut o evoluție esențială în dezvoltarea sectoarelor sociale, economice sau politice.

El a reușit să-și construiască propriul său sistem oligarhic sau poate l-a preluat pe acel vechi, de la fosta conducere. O situație asemănătoare cu cea din Republica Moldova. Deci, pe site-ul www.shevchuku.net au apărut înregistrări între Irina Vasilachi și Natalia Nichifirova. Ultima, a fost vice – premier în regiunea transnistreană în perioada 29 martie 2012 – 02 octombrie 2013.

Potrivit acestor convorbiri, ex – înaltul funcționar de stat, constată cu tristețe „deci ei au venit la putere, doar pentru a se îmbogăți, …inclusiv și el (Evghenii Shevciuc)”, pe de o parte regiunea e un proiect de afaceri mare, pe de altă parte, este un nebun romantic (despre liderul lor), care nu intră în esență conducerii. De asemenea, aceasta regretă că liderul transnistrean s-a certat cu ea, din care motiv, a făcut rost de documente compromițătoare în adresa lui. De altfel, dintr-un set de documente a contabilului – șef de la uzina metalurgică, rezultă că Shevciuc cu Talgat Baytazavym (directorul uzinei) au venituri lunare de circa 25 milioane dolari SUA, iar nici un bănuț din această sumă nu ajunge în bugetul regiunii.

Mai mult, în discuție s-a menționat și despre dezvoltarea contrabandei în această regiune, nefiind important cine se ocupă, contează să se împartă. Aceeași Nichifirova accentuează că ex – șeful el, în prima perioadă, părea indignat din ce cauză Federația Rusă nu-l primește la Moscova, răspunsul era simplu, acei de la Moscova doreau %  din „veniturile” regiuni. În acest mod, acesta a fost nevoit să ofere „daruri bănești” lui Rogozin (viceprim – ministru al Rusiei) din ajutoarele umanitare venit din Federația Rusă.

În urma acestor atacuri în adresa sa, Evghenii Șevciuc a acordat un interviu pentru portalul www.rg.ru (în traducere „Ziarul Rusesc”), în care a declarat, că la moment împotriva „țării sale” se duce un „război hibrid”. Iar, exemple de acest tip de război în lume sunt multe, încât se formează „mișcare de gherilă”, „coloana a cincea”, o rețea extinsă care declară intențiile lor bune, dar care au nevoia de a organiza un maidan. Aceste acțiuni sunt pentru a discredita ideea statalității transnistrene și a conducerii.

Prin urmare, pentru a-și concentra puterea, Comisia Electorală Centrală din regiune refuză deja a doua oară înregistrarea deputatului Anatolie Dirun pentru alegerile locale din 29 noiembrie 2015, care de fapt, și este învinuit de organizarea acestor manifestații și dezvăluiri din viața politică.

Probabil, alegătorii autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, urmează să treacă prin aceeași dezamăgire, prin care trec, și alegătorii din Republica Moldova. Au visat la un politician cu potențial, dar au ales un nou „administrator” de afaceri. Or, doar sistemele corupte sunt încurajate de către Federație Rusă, fiind mai ușor controlabile, fiind șantajabile.

C.C.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

16 − twelve =