Cât va rezista Moldova șocului la care este supusă?

moldova

Lupta dintre politicienii de la Chișinău este din ce în ce mai aprigă și mai oarbă. Toți fug de colo,colo, se aliază care și cum le trece prin cap, democrații cu comuniștii pentru formarea unui nou guvern, liberal-democrații cu socialiștii pentru alegerea directă a președintelui, cu toate că toți depind de votul celuilalt. Rolul omului de rând demult nu mai are nici o importanță, nu mai vorbim despre haosul care năruie tot și nici despre instabilitatea socială sau insuficiența financiară a republicii care au fost aduse tot de către aceste „prime” persoane în stat. Poporul nu mai știe nici în cine să-și mai pună încrederea, cine spune adevărul și cine va putea vreodată să mai scoată țara din această minciună crasă.

Se fac din ce în ce mai multe ipoteze și avem foarte multe păreri de la experții în politică, dar să fim sinceri cu noi…Nimeni nu știe ce-i în mintea politicianului de la cârma țării noastre. Sunt atât de imprevizibili încât, nu m-ar mira să se înșele și cei mai buni într-ale presupusului.

Cu alte cuvinte, faptul e consumat. PLDM este în opoziție față de PD, ceea ce este de neînțeles pentru Mihai Ghimpu, care a și spus că PL vrea o alianță cu liberal-democrații, cu grupul Leancă și ia invitat pe aceștia să se mai gândească.
Partidul Comuniștilor vrea să construiască o „Moldovă europeană” și lansează apeluri la negocieri privind formarea unei coaliții de guvernare inclusiv cu Partidul Liberal.

Fostul ministru al Educației, Maia Sandu, refuză propunerea ex-premierului Iurie Leancă de a se alătura partidului pe care acesta îl conduce. Sandu a precizat că ea și cu Leancă au viziuni diferite despre cum RM poate fi modernizată. Bineînțeles că eu nu cred motivul invocat. Dar vom vedea urmările. Iar ca să pară și țara asta că are, până la urmă, un stăpân, Timofti, a purtat joi discuții cu liderii PLDM, PD și PL și le-a cerut să găsească consensul necesar formării unui guvern proeuropean. Mai mult, președintele RM va iniția, începând de luni, 9 octombrie, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru. Să mai zică cineva că președintele Timofti nu știe ce vrea…Sau să exprime ce vrea, mă rog.

Formarea sau existența unei coaliții proeuropene la Chișinău este o condiție fundamentală, ca să supraviețuiască Republica Moldova. Sprijinul financiar nu va veni dacă țara nu va avea un guvern proeuropean. Astfel, putem spune cu tărie adio ajutorului din partea României, adio acordului cu Fondul Monetar Internațional și, în final, adio Uniune Europeană! Criza care se va instala în timpul apropiat, va fi una care va îngropa de tot Moldova.

În concluzie, comuniștii vor să participe la guvernare, dar liberalii și Leancă sunt categoric împotrivă.Socialiștii cer alegeri anticipate. Se va forma, oare, o majoritate de stânga dintre comuniști, socialiști și democrați? Voturile ar fi suficiente și pentru alegerea președintelui. Dar, mai bine să nu venim cu  idei. Cert este că zile bune nu  ne așteaptă, dar…ne-am obișnuit.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

three × 1 =