Guvernul Streleț a fost demis

legea

În urma unei moțiuni de cenzură înaintată de către comuniști și socialiști, Guvernul Streleț, la mai puțin de 100 de zile de la investire, a fost demis, astăzi, 29 octombrie, cu voturile fracțiunilor PSRM, PCRM și PD.Fracțiunea Partidului Liberal și deputații din grupul Leancă s-au abținut de la vot. Cu toate astea, din spusele lui, Valeriu Streleț a înțeles că va fi demis încă de la 17 octombrie, atunci când a refuzat să-i răspundă la telefon oligarhului Vladimir Plahotniuc.Mai mult, Streleț a mai evidențiat faptul că Plahotniuc a decis să-l demită pentru că vrea să păstreze actualul sistem. Iar faptul că s-a vehiculat cum că Plahotniuc a condiționat rămânerea lui Streleț în funcție de o întâlnire pe care să o aibă cu acesta până în ziua votării moțiunii de cenzură, iată că a căpătat contur.

Astăzi la ședința parlamentului, au curs acuzațiile gârlă. Nu contează din ce parte veneau, dar s-au îndreptat toate către premierul Streleț. Acesta s-a apărat, ba mai mult l-au apărat și colegii lui de partid, dar nimic nu a fost suficient de convingător pentru cei 65 de deputați care au votat pentru demitere.

“Mâna ridicată pentru moțiune este mâna ridicată împotriva cursului european al Moldovei”, a încercat să schimbe părerea celorlalți deputatul PLDM, Tudor Deliu, iar Streleț a îndemnat pe cei prezenți la ședință să nu ridice mâna.„Dacă doriţi ca instituţiile de stat să nu fie capturate, nu votaţi moţiunea de astăzi şi veţi vedea”.

Deloc impresionat de cele spuse de colegii săi din PLDM, Marian Lupu a ținut să asigure pe toți că PD nu va face alianță cu partidele de stânga și nici nu va schimba cursul european al Republicii Moldova. Liberal-democrații au menționat că prin demiterea actualului guvern a fost încălcat acordul de constituire al coaliției de guvernare. Iar în legătură cu prezența libera-democraților într-o viitoare alianță de guvernare, cei din PLDM au anunțat că nu vor mai tolera jocuri de culise și nu vor mai participa la conservarea unui sistem.

Îngrijorarea față de situația actuală din RM și-a exprimat-o și Președintele României, Klaus Iohannis, într-o postare publicată pe pagina sa oficială de  facebook: „Republica Moldova traversează în prezent o perioadă dificilă, dar acest lucru nu trebuie să împiedice parcursul european al ţării. Este esențial ca forțele politice să acționeze cu maturitate și responsabilitate pentru formarea grabnică a unui guvern stabil, care să continue eforturile de reformă şi de consolidare a instituțiilor statului de drept”, a mai adăugat Iohannis.

Premierul în exercițiu Valeriu Streleț poate asigura interimatul funcției pâna la investirea noului prim-ministru, iar în cazul în care acesta își dă demisia, președintele Timofti ar trebui să desemneze un premier interimar din rândul membrilor Guvernului demisionar, iar conform Constituției RM, timp de trei luniar trebui să se formeze un nou guvern.

A.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

three × four =