Ce se întâmplă de fapt în Moldova?

Evenimentele de la Chișinău se întâmplă cu o atâta rapiditate și fatalitate că nu putem numi asta altfel de cât un „război” politic și economic între cei cu „putere”

Putem aceasta doar război pentru că nici un alt proces de judecată n-a mers atât de repede, pentru că doar în situații lucrurile derulează foarte repede. Pe timp de „pace” lucrurile se mișcă mai lent, se testează opinia publică prin introducerea ori excluderea a ceva de pe agenda publică. Acum nimeni nu are nevoie de opinia publică. Această opinie trebuie manipulată având la bază cât mai mult afecțiune. Aici putem cu exemplu precum: reținerea lui Vlad Filat de către CNA, reținerea directorului Valiexchimp, mărturiile lui Rusu împotriva lui Filat, reținerea lui Renato Usatîi cu atâta amploare de către SIS. Toate aceste evenimente au un singur scop, să sustragă opinia publică.

Această sustragere poate fi o reglare de interese ori ceva mai important se întâmplă ce urmează să vedem în ceva timp.

Cert este faptul că aceasta este jocul unor oameni cu influență. Eu nu m-aș grăbi să zic nume precum Plahotniuc, Shor ori Usatîi și explic de ce. Acești oameni nu sunt primii și ultimii oameni influenți în Moldova, pe lângă ei sunt și alți oameni destul de influenți ca să schimbe lucrurile în țară. Vorbele din inside pot fi și ele greșite – nu uitați de telefonul stricat. Aceasta nu înseamnă că îl îndreptățesc pe Plahotniuc. Hai să fim cu toții avocații diavolului și să ne uităm lucid la ceea ce se întâmplă.

Partidele în Moldova sunt un fel de SRL, doar că mai speciale. Aceste SRL-uri sunt mai superioare. SRL „PDM”, „PLDM” ori „PL” poate face ca SRL-urile rudelor sale să meargă mai bine. Partidele sunt o firmă mai complicată care satisface interesele economice. Interesele politice sunt pentru a satisface interesele economice. Acest lucru pare a fi evident atunci când ne gândi ca partidele în campanii sunt finanțate (de mediul privat) prin donații. În statele occidentale se face un pic altfel, mai este și Legea. În Moldova dacă deții supra-SRL-uri nu prea ai legi, granițe și obstacole.

Putem fi naivi și crede că acest joc este făcut pentru a sustrage opinia publică de la furtul bancar, iar reținerile și arestările sunt pași spre modernizare.

Țara se mișcă spre anticipate. De altfel dacă ar fi alianță PDM+PSRM+PCRM ar fi greu de crezut cum Vladimir Voronin s-ar împăca cu Igor Dodon, și cum PDM ar câștiga următoarele parlamentare.

Partidele pro-UE și-au pierdut din popularitate nu datorită faptului că PSRM ori Usatîi au fost mult prea buni ca politicieni. Dacă credeți așa sunteți naivi (naivi simpatizanții, naivi liderii). Aceasta s-a întâmplat pentru că aceste partide au mers pe un drum al autodistrugerii. Corupția, setea de putere și lipsa de profisionalism au distrus aceste partide și idealurile oamenilor. PSRM+Usatîi ce au făcut inteligent, e că au apăsat bine pe această problemă a partidelor de la guvernare.

Ce urmează să se întâmple este complicat de prezis. Cert e că trebuie ales președintele, iar o majoritate pentru aceasta nu există. Cine ar câștiga din anticipate? Cine și de ce a forțat anticipatele? La acceptarea „tacită” a cui se întâmplă ceea ce vedem acum? O să vedem după anticipate.

Oricine ar fi gândit acest joc a făcut-o frumos! Doar că pragmatismul din interesele cuiva nu e politică.

T.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty − eight =