Drumul lui Leancă

neutralitate permanenta

Discursul lui Vlad Filat în timpul ședinței Parlamentului Republicii Moldova din 15 octombrie 2015 poate fi catalogat ca unul din cele mai de succes cuvântări din spațiul politic al Moldovei. De fapt, a fost un discurs bine sistematizat, însoțit de multe prognoze, care ar urma să se realizeze. Astfel, acesta declara de la tribuna Parlamentului, următoarele „Am așa, un ușor sentiment de deja-vu. Și anume sentimentul acesta a precedat de decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013(potrivit căreia a fost declarat incompatibil cu funcția de premier, din cauza moțiunii de cenzură pentru suspiciuni de corupție),când după negocieri fulminante de formare a majorității parlamentare, negocieri inclusiv la sediul PD, când am ieșit în fața presei și am spus că gata, țara are majoritate, țara are Guvern, ca noaptea … s-a luat o decizie și spuneam atunci, care nu trebuie privită ca fiind împotriva mea. A fost o decizie, care a creat un precedent periculos, care a fost urmată de multe decizii ale acestei așa-numite Curţi Constituţionale,…”.
De asemenea, aceste a atenționat și asupra unei împrejurări interesante „acușa o să urmeze show-urile cu arestările, dar nu cumva să mergețipe alt scenariu (adresat colegilor din partid). Iată stă în spate salvatorul națiunii, tovarășul Leancă, care a fost scos din partid și murat ca variantă de rezervă. Că în cazul în care Filat se duce…”

Deci, acum pe rând, după arestarea lui Filat, PSRM-ul lui Dodon depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Streleț, cu votul comun al comuniștilor lui Voronin. De menționat este motivul invocat – „suspiciune de corupție”, motiv, care a servit la scoaterea din cursă a lui Vlad Filat prin decizia Curții Constituționale, sus citate. Iar, printr-o eventuală votare a moțiunii, Valeriu Streleț, actualul lider al PLDM-ului este scos din joc, ca și în cazul ex – liderul acestuia.

Ulterior, după convocarea consiliului alianței, AIE – 3 nu a venit cu un mesaj comun de susținere a Guvernului Streleț, dar fiecare componentă a venit cu propria viziune. Însă, ceea ce a atras atenția, a fost altceva, și anume promovarea ideii de a atrage la guvernare „grupul Leancă”.  Astfel, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, președintele legislativului Andrian Candu a afirmat „Pe agenda politică a noastră, pentru noi şi colegii din coaliţie, trebuie să fie prioritar găsirea unei modalități de colaborare cu grupul Leancă”.

După cum ne-am deprins, liderul PL-ului Mihai Ghimpu nu a rămas în urmă, iar la Consiliul Republican a declarat că „Trebuie să fie atraşi alături de noi, domnul Leancă, că acum avem doar 50 de voturi, este foarte puțin… Eu cred că PLDM trebuie să schimbe destinația și să devină avocatul poporului şi astfel, împreună să schimbăm lucrurile”. (sursa realitatea.md)

În final, în cadrul emisiunii „Pahomi” de la Realitatea TV, ex – premierul Iurie Leancă a accentuat posibilitatea resetării coaliției forțelor pro – europene, care ar consolida o nouă – veche majoritate parlamentară. Totodată, a reiterat că mai este cale reversibilă, având trei ani la dispoziție pentru a face lucruri bune, pentru interesul cetățeanului Republicii Moldova.

Probabil, fără să dorim asistăm la un șir de evenimente, care aranjate în mod corespunzător (din 22 aprilie 2013 – 29 octombrie 2015) reflectă conținutul unui parcurs, denumit „Drumul lui Leancă”. Drum care a început de la părăsirea PLDM-ului și care urmează să continue prin revenirea la guvernarea, și de ce nu, la calitate de Prim – Ministru. Or, cum declarase Filat acesta este „salvatorul națiunii”. Interesant în interesele cui.

C.C.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 + five =