Cernăuțenii sunt îngrijorați de nepotismul politic din oraşul lor

Cernăuțenii sunt îngrijorați de nepotismul politic din oraşul lor

Locuitorii oraşului Cernăuți consideră că în viața politică locală este foarte răspândit fenomenul negativ al nepotismului. Potrivit unui sondaj organizat de Institutul American Republican Internațional, 90 la sută din respondenții din Cernăuți consideră că în viața oraşului nepotismul joacă un rol important, ceea ce este un lucru negativ. Mai mult decât atât, cernăuțenii consideră relațiile informale de nepotism o barieră serioasă în calea dezvoltării oraşului.

În acelaşi timp, oraşul Cernăuți a intrat în topul localităților din Ucraina care au încredere în autoritățile locale. Deci, avem de a face cu un paradox sociologic: se recunoaşte existența problemei la nivel local, însă atitudinea față de primărie rămâne preponderent pozitivă. Potrivit sondajului, 31 la sută din respondenți sunt satisfăcuți de activitatea organelor puterii locale.

În context, „Transilvania Regional Business” a solicitat un interviu politologului cernăuțean Serghei Hakman, doctor în istorie, care a formulat unele concluzii pe marginea sondajului respectiv.

Domnule Serghei Hakman, pe de o parte cernăuţenii recunosc că nepotismul domină viaţa politică şi socială din oraş, iar pe de altă parte, susţin administraţiile publice locale. Cum pot fi explicate cifrele respective, paradoxale la prima vedere?

După evenimentele care au avut loc în ultimii doi ani, în Ucraina s-a schimbat mentalitatea, gândirea oamenilor. Cetăţenii au devenit cu mult mai maturi din punct de vedere social şi văd diferite neajunsuri ale administraţiilor publice locale. Totodată aceşti peste 30 la sută de respondenţi indică faptul că locuitorii oraşului consideră că echipa de la conducere este mai bună decât oricare alta. Se observă o atitudine critică faţă de sistemul administrării locale, care trebuie modernizat. Deci, trebuie schimbaţi nu atât jucătorii cât regulile de joc.

Faptul că 90 la sută din cetăţeni consideră că nepotismul este actual în viaţa oraşului arată că regulile de joc în relaţiile dintre cetăţean şi administraţiile locale sunt corupte.

Ar însemna acest fapt că Cernăuţiul are nevoie de alţi lideri locali sau este vorba despre necesitatea modificării conjuncturii politice locale?

Avem nevoie şi de una şi de alta. Însă, să revenim la cifre. Într-o ţară democratică 30% este destul de mult. Doar într-o ţară totalitară liderii politici sunt susţinuţi de 99,9 la sută de cetăţeni. Liderii locali au de lucru până la alegeri, însă aceste rezultate de 30% nu le permit să fie încrezuţi în victoria în timpul alegerilor din 25 octombrie curent. Faptul că 90% de respondenţi cred că în Cernăuţi în organele puterii locale domină legile nepotismului este un semnal alarmant pentru funcţionari. 

Care-i principalul mesaj adresat de către cetățeni reprezentanților puterii locale?

N-aş vrea să fiu dur, dar după atâtea revoluţii, care au avut loc în Ucraina, reprezentanţii autorităţilor locale trebuie să fie atenţi. Sondajul este o prevenire de genul „Sau schimbaţi ceva, sau va urma o altă revoluţie”.

În ce mod corupţia, nepotismul şi alte procese sociale negative afectează viaţa economică a oraşului Cernăuţi?

Ele afectează absolut toate aspectele vieţii oricărei persoane, începând cu adresarea către un medic, dacă e vorba de corupţie, şi continuând cu sistemul de învăţământ, economie, asfaltarea unei străzi etc. Aş spune că nepotismul şi corupţia este un duşman şi mai mare decât inamicii externi ai Ucrainei.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty + 19 =