Care-i pulsul securității Republicii Moldova? Interviu cu deputatul Veaceslav Untilă

După pericolul ce paște toate statele din regiune în urma anexării Crimeei și războiului din estul Ucrainei alimentat de Federația Rusă. După creșterea tensiunilor dintre Occident și Kremlin, exercițiile de forță al ambelor tabere atât pe uscat, aer, cât și maritim – în largul Mării Negre – securitatea a devenit un trofeu tot mai râvnit de societate și politiceni. Acest concept, mai ales cel de securitate națională, ocupă un loc central, întrucât statele domină multe din condițiile ce determină securitatea la celelalte niveluri, iar ele par incapabile să coexiste armonios, cum susțin realiștii în relațiile internaționale.

Profesorul Barry Buzan, scria într-o lucrare consacrată că „statele care nu reușesc să-și poarte singure de grijă riscă în cel mai bun caz pierderea puterii, iar în cel mai rău caz pierderea independenței și uneori chiar pierderea existenței”. Un asemenea caz poate deveni și Republica Moldova. Despre securitatea Republicii Moldova, Transilvania Regional Business, a discutat pe câteva chestiuni cheie, cu domnul Veaceslav Untilă, deputat, președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, vicepreședinte al Partidului Liberal.

 

TRB: Domnule Veaceslav Untilă, recent, președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat în cadrul unei întâlniri cu studenții că, în 2012, 80 la sută dintre agenții secreți ucraineni erau recrutați de serviciul rus de informații FSB. Dumneavoastră ați spus cu ceva timp în urmă că Republica Moldova este extrem de vulnerabilă la capitolul securitate cu referire la armată, poliție și Serviciul de Informații și Securitate. Apoi, ați venit cu o serie de propuneri în calitate de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, ca aceste probleme să fie depășite.

Din experiența pe care o dețineți în prezent, din activitățile în cadrul Comisiei, credeți că sistemul de securitate al Republicii Moldova are aceleași probleme ca și Ucraina?

Veaceslav Untilă: Republica Moldova, ca şi Ucraina, a făcut parte din Uniunea Sovietică, s-a aflat decenii întregi în sfera de influenţă şi acţiune a Rusiei, a fost supusă, la fel ca şi Ucraina, anumitor abordări, tratamente etc. Privită din acest punct de vedere, evident că situaţia din Republica Moldova este comparabilă, la multe capitole, cu cea din Ucraina. Totodată, nu putem spune cu certitudine că şi la capitolul agenţi secreţi este aceeaşi situaţie. Pentru a face asemenea afirmaţii e nevoie să se întreprindă anumite acţiuni de „curăţare” a sistemului, cum s-au întreprins în Ucraina. Dar pentru asta e nevoie de o puternică voinţă politică, care, din păcate, nu a existat niciodată în anii de independenţă ai Republicii Moldova. Iar forțele politice care au pledat pentru astfel de măsuri cardinale, au fost ţinute departe de un domeniu atât de important cum este securitatea statului, chiar şi atunci când au participat la actul guvernării în Republica Moldova.

Fără îndoială, în acest domeniu se impun acţiuni energice şi atunci când ele vor fi întreprinse, vom putea răspunde în termeni mult mai concreţi la întrebarea Dvs.

 

TRB: Concret, care sunt problemele stringente ce afectează sistemul de securitate al Republicii Moldova?

V.U.: Sistemul de securitate al Republicii Moldova este vulnerabil la toate capitolele: începând cu securitatea militară, energetică, alimentară şi terminând cu securitatea spaţiului informaţional. Astăzi, pe teritoriul constituţional al Republicii Moldova staţionează trupe străine (ruse), chiar dacă oficial în Constituţie e prevăzut principiul de neutralitate; Moldova este dependentă de produsele energetice din exterior şi abia în ultima perioadă au apărut condiţii pentru substituirea celor ruseşti cu cele româneşti, europene; doar în ultimii ani s-au făcut careva eforturi pentru a scădea dependenţa alimentară a Republicii Moldova de factorii estici, aceştia fiind treptat înlocuiți cu cei vestici; doar în ultimele luni a început să se discute la modul serios despre necesitatea securizării spaţiului informaţional etc. Adică, în sfârșit, cei care reprezintă puterea în Republica Moldova au conştientizat cât de deplorabilă este situaţia la capitolul securitate naţională şi au acceptat ideea că ceva trebuie de făcut pentru a schimba lucrurile. Rămâne să vedem însă cât de departe vor avea curajul să meargă.

 

TRB: Cum puteți în calitate de președinte al Comisiei de specialitate să verificați sau să preveniți o asemenea situație?

V.U.: Eu am mai spus şi cu alte ocazii că spaţiul de manevră pe care-l am în calitate de preşedinte al Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, chiar dacă nu e unul vast, totuşi, îmi permite să acţionez în vederea schimbării situaţiei din domeniul securităţii naţionale. Iar direcţiile prioritare în care putem acţiona sunt: revizuirea cadrului legislativ în vigoare ce se referă la securitatea statului, apărare şi ordinea publică; introducerea noilor standarde europene în aceste domenii; corectarea reformelor implementate până acum eronat; demararea reformelor autentice, acolo unde lucrurile nu s-au mişcat din loc; folosirea la maximum a atribuţiilor de control asupra instituţiilor din domeniu, aflate sub control parlamentar; organizarea audierilor publice pe fiecare ramură separată din domeniu şi elaborarea de propuneri şi măsuri ca urmare a acestor audieri astfel încât toate problemele enumerate mai sus să dispară.

 

TRB: Dacă Curtea Constituțională va declara neconstituțional articolul 11 privind neutralitatea Republicii Moldova, Partidul Liberal va veni cu o propunere de lege în acest sens?

V.U.: Partidul Liberal are elaborat un întreg pachet de legi la această temă şi noi le-am făcut deja publice. Tema abordată de Dvs. este o prioritate a noastră şi aş vrea să menţionez că PL am fost unicul partid parlamentar din Republica Moldova care a mers în recentele alegeri cu sloganul privind necesitatea revizuirii principiului de neutralitate şi privind necesitatea aderării la NATO. Ferma noastră convingere este că numai pe această cale Republica Moldova poate fi protejată de noile pericole ce au apărut în spaţiul ex-sovietic şi pe care le-a ilustrat perfect situaţia din Ucraina.

R.R.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty − one =