Pe scurt despre geopolitica spatiului transnistrean dupa 2014

  transnistria

  Transnistria, la fel ca si alte conflicte inghetate in spatiul post-sovietic, reprezinta o metoda eficienta de a pastra sub sfera de influenta fostele republici sovietice. Karabahul de Munte, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria si mai recent Donbass, Lugansk si nu in ultimul rând Crimeea sunt o serie de conflicte cu potential geopolitic puternic care stau la indemâna statului rus. Cel din urma conflict, Crimeea, prezinta un interes sporit pentru Rusia fiindca potentialul sau militar in Marea Neagra este foarte mare. Cu alte cuvinte, Rusia nu are iesire atât de mare in spatiul pontic si nici n-a construit pâna in prezent porturi importante pe litoralul Marii Negre, iar Crimeea intruneste ambele.

  In cazul Republicii Moldova, pe lânga conflictul transnistrean sunt si alte probleme cu potential mai mic, dar la fel de importante: minoritatile ruse din nordul tarii, dar si minoritatile bulgare si gagauze din sudul tarii. Aceste minoritati n-ar trebui trecute cu vederea de catre autoritatile moldovenesti deoarece, daca ne uitam la evenimentele intâmplate recent vom observa câteva lucruri importante. Primul lucru este referendumul din Unitatea Teritorial Administrativa Gagauzia (in continuare UTAG), unde aproape unanim a fost sustinut vectorul pro-estic, desi referendumul n-a fost recunoscut de autoritatile de la Chisinau, dar la fel ar trebui de mentionat ca nici organizatorii nu l-au folosit la ceva anume. Acesta poate fi utilizat in scopuri politice mai târziu. Al doilea lucru este repartizarea geografica a preferintelor electoratului si anume faptul ca in UTAG, Taraclia si zona nordica a Republicii Moldova oamenii se simt mai aproape de Federatia Rusa. Aceasta divizare geografica a preferintelor cetatenilor ar putea prezenta un pericol pentru siguranta nationala a Republicii Moldova, fiindca in Ucraina a avut loc cam acelasi lucru, zonele nord-vestice erau pro-UE, iar zonele sud-estice pro-ruse. Un al treilea lucru este reprezentat de relatiile calde intre UTAG si Transnistria, dar si PSRM si Federatia Rusa.

  Aceste conflicte mai putin importante din Republica Moldova intra in aceeasi axa conflictuala ca si cel transnistrean intrucât se invoca aceleasi principii de „nesupunere” vectorului oficial si faptul ca aceste regiuni vad mai putin legitime autoritatea.

  Cazul transnistrean ramâne totusi a fi unul cu totul special fiindca este un conflict in derulare si dupa 2014, situatia geopolitica in regiune s-a schimbat. S-a schimbat situatia in Ucraina, ceea ce confera conflictul transnistrean o importanta si mai mare.

  Federatia Rusa incalca intelegerea de la Budapesta din anii 90 si anexeaza Crimeea. Apoi apar doua regiuni separatiste in estul Ucrainei – Donbass si Lugansk. Nu vom discuta implicarea Rusiei in ultimele conflicte din Ucraina, insa ar trebui de mentionat ca acestea sunt in interesul Federatiei Ruse si nu al statului ucrainean. Ar fi ciudat de inteles cum Ucraina si-ar dori conflicte pe fundalul dorintei sale de integrare in UE. Rusia s-a aratat a fi frustrata de dorinta ucrainenilor de a fi in familia statelor europene, fapt ce-ar explica si motivele acestor conflicte aparute in Ucraina – Moscova nu vrea sa scape de sub controlul sau Ucraina. Astfel Ucraina este cuprinsa de o serie de conflicte puternice din mai multe parti, in partea estica Donbass si Lungansk, in sud Crimeea, in partea sud-vestica Transnistria. Aceasta situatie geopolitica ar fi foarte favorabila Federatiei Ruse pentru a mai obtine niste regiuni importante: Odessa, Nikolaev, Herson, Zaporojie. Astfel, in posesia Moscovei vor intra poturi (echivalente cu o iesire vasta la Marea Neagra), se va stabili legatura terestra cu Donetk si Lugansk, nu in ultimul rând hotarele ei se vor apropia de gurile Dunarii, dar si alte avantaje geostrategice foarte importante.

  Pâna in 2014, Ucraina a avut alta atitudine fata de acest conflict chiar daca facea parte din formatul 5+2 in cadrul OSCE. Pozitia Ucrainei a fost una tacita fata de acest conflict, astfel sustinând partial conflictul. Pe de o parte, Kiev-ul a avut interese economice in aceasta regiune, de exemplu actualul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, pe de alta parte, au fost interese politico-istorice si anume „disputa teritoriala” intre Ucraina si Republica Moldova. Reimpartirea teritoriala a statului moldovean din 1940 ar putea trezi dorinte privind revindecari teritoriale in Bugeac, si cu un potential mai mic, dar la fel de important – Bucovina. Era in interesul Kiev-ului sa aiba un vecin slab, de altfel Republica Moldova „câstigând” Transnistria avea sa discute pe alte pozitii iesirea la Marea Neagra in corelatie cu „nemultumirile” reimpartirii din perioada sovietica.

  Ucraina a sustinut tacit conflictul transnistrean care intr-un final se poate transforma intr-un pericol si pentru acest stat. Kievul si-a asumat riscurile (din plin) pentru interesele sale geopolitice in regiune. Dupa 2014, Transnistria este o metoda de a pastra sub sfera de influenta nu doar Republica Moldova, dar si Ucraina prin potentialul militar din regiune, pentru ca nu neaparat acest potential va fi folosit, dar insusi idea ca poate fi folosit, ar putea trezi ingrijorari atât la Chisinau cât si la Kiev. Ucraina, realizând acest lucru la mijlocul anului 2014, a luat o atitudine mult mai serioasa fata de aceasta regiune, mai ales in contextul protestelor de la Odessa care se afla in vecinatatea apropiata de Transnistria.

  In prezent, Kiev-ul, cu o administratie pro-UE, tinde sa sustina mai mult Chisinaul decât orice alta administratie de pâna acum si aceasta din doua motive. Ambele sunt au legatura cu situatia din regiunea separatista. Pentru ambele state, Transnistria prezinta un pericol la adresa securitatii nationale.

  Cazul transnistrean este unul cu totul special, nu pentru ca este unul complicat ca esenta, dar pentru ca poate fi folosit in diverse metode si contexte. E o mica enclava a Federatiei Ruse cu un potential geopolitic major in care s-a investit foarte mult. Va dori oare Moscova sa-si scoata investitiile?

  T.I.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  20 − 2 =