Noaptea loviturilor de teatru: vectorul pro-European salvat de Comuniștii Reformatori și Renato Usatîi

  În Chișinău se va menține un guvern pro-european. Răbdarea moldovenilor este într-adevăr imensă, pentru că după toate eșecurile PL, PLDM și PDM din ultimii 4 ani, revenirea comuniștilor la putere, într-o alianță pro-rusă sau pro-europeană, părea o realitate incontestabilă. Totuși, rezultatele din 30 noiembrie au fost marcate de doi factori esențiali, unul destul de previzibil fiind plecarea lui Renato Usatîi, altul mai puțin previzibil fiind scorul Comuniștilor Reformatori. După o noapte, în care unii moldoveni căutau low costuri și îşi făceau bagajele pentru a pleca din țară, cele 3 partide pro-europene au reușit să primească în final o majoritate stabilă de voturi. A fost o victorie. O victorie murdară, dar o victorie.

  După numărarea a 90% din voturi, rezultatele scrutinului legislativ sunt destul de strânse, situație comparabilă cu cea de acum 4 ani. Cea mai mare dinamică a cunoscut-o stânga politică. Astfel, marea surpriză este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (SPRM), care a acumulat 21% din voturi și a devenit învingătorul formal al alegerilor. Acest succes a fost obținut din contul Partidului Comunist, care a acumulat cu greu 17,8% (o scădere considerabilă de la 39% cât a obţinut în 2010). O altă „curiozitate” pe eşichierul de stânga al politicii moldoveneşti este Partidul Comunist Reformator, care a acumulat aproape 5%. Acest partid a copiat simbolurile comuniste, deci, un astfel de scor este rezultatul confuziei alegătorilor, care au văzut pe buletinul de vot două Partide Comuniste. În final, o altă surpriză este Blocul Electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală” care a acumulat aproape 4%, iar în secțiile din Rusia a luat majoritatea absolută. În total, rezultatul stângii este 46%. Pe dreapta pro-europeană situația a fost mai calmă, deși, surprinde căderea Partidului Liberal Democrat din Moldova care a acumulat aproape 20% (de la 29% cât a obţinut în 2010). Partidul Democrat a acumulat 15,7% iar Partidul Liberal 9,37%. Împreună cu dreapta extraparlamentară, vectorul pro-european este susținut tot de 46%. La prima vedere este o paritate totală, iar diferența în această situaţie o face doar conjunctura.

  Paradoxal, dar, vectorul pro-european a fost salvat chiar de cei care promovau integrarea în Uniunea Vamală. Cazul Comuniștilor Reformatori este foarte elocvent, căci rezultatul lor se datorează prezenței pe buletin a două partide comuniste: cel al lui Voronin și cel Reformator. Presupun că mulți au confundat pozițiile de pe buletin și, astfel, comuniștii lui Voronin, virtual, ar fi trebuit să aibă cu 5% mai mult. Odată ce Comuniștii Reformatori nu au trecut pragul electoral, cele 5% pe care le-au obținut, se împart în mod egal între cele 5 partide din parlament, de fapt, ca și procentele Blocului Electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală”. A doua cauză a victoriei pro-europenilor este Renato Usatîi. Cu 3 zile înainte de alegeri, controversatul om de afaceri și partidul său aveau șanse sigure să treacă pragul electoral. Excluderea lui din cursă, pentru finanțarea partidului de peste hotare, a modificat considerabil preferințele electoratului, iar, rezultatele surprinzătoare ale lui Dodon, se datorează susținerii din partea electoratului lui Usatîi. Totodată, Renato Usatîi a îndemnat electoratul său să voteze pentru dânsul, chiar dacă a fost exclus din cursă, ceea ce a generat aproape 60.000 voturi nevalabile, o cantitate suficientă pentru ca Dodon și Voronin, împreună, să acumuleze peste 52 mandate în parlament.

  Comuniștii Reformatori și Renato Usatîi au salvat cursul pro-european al Republicii Moldova. Împreună au „mâncat” circa 10% de la Dodon și Voronin, iar, dacă se ia în calcul particularitățile împărțirii mandatelor, ei au asigurat partidelor pro-europene un plus de 1-2 mandate. PLDM, PL și PD au câștigat accidental și rămâne de sperat că noul guvern nu va dezamăgi pe acei cetățeni care i-au acordat încrederea.

  V.S.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  4 + 16 =