Chişinăul în negocieri

  Chisinau

  Impas, presa de la Chişinău este în impas. Necunoscând detalii despre  negocierile care au loc între partidele pro-europene PL, PDM şi PLDM, ei caută să-şi facă audienţă în baza unor intrigi. Astfel, presa de la Chişinău au adus pe primele pagini articole cum că liberul Mihai Ghimpu vrea doar funcţia de Preşedinte de stat şi nimic mai mult. Negocierile ar fi în impas şi aproape compromise. Reacţia celui mai important liberal din stat  nu s-a lăsat mul aşteptată. Şi dacă socialiştii ameninţau cu câteva zile în urmă că portalul de ştiri „deschide” va fi „închide” când vin ei la guvernare, atunci Mihai Ghimpu a chemat presa la negocieri să asiste. Evident, prezenţa mass-mediei nu le place democraţilor, setoşi de funcţie.

  Cât timp europenii laudă liberalii care au avut cel mai clar şi bun mesaj pro-european şi pro-NATO în campanie, PLDM şi PDM se pregătesc de o coaliţie largă cu comuniştii, care stau fără funcţii de 5 ani. PCRM-ul este gata să se declare europeni, români şi să facă absolut totul doar ca să revină la buzunarul guvernului. Lucru confirmat de comunistul Oleg Reidman: „Comuniştii sunt gata pentru negocieri, dacă asta va fi în folosul Republicii Moldova şi populaţiei ţării noastre. Dacă în politica acestor partide este măcar un pic de patriotism şi statalitate, ei vor fi nevoiţi să ia în considerare opinia noastră”.

  Totuşi, dacă PLDM şi PDM ar scoate PL-ul din ecuaţia politică, partenerii europeni ar sancţiona dur, prin lipsa de investiţii. Or, nu e normal ca o coaliţie pro-europeană să excludă partidul care a demonstrat consecvent mesajul său pro-vestic. Iar lipsa liberalilor de la guvernare e un semn că lucrurile merg prost şi cele 2 partide pretinse europene au ambiţii ascunse şi aspiraţii ce nu coincid  valorile Uniunii Europene.

  Cât timp nu ştim nimic despre negocieri, iar promisiunea partidelor că nu vor repartiza pe criteriu politic instituţiile ce se află sub control parlamentar, inclusiv Centrul Anticorupţie şi Procuratura Generală, nu trebuie să credem tot ce se vorbeşte. Nu aceeaşi soarta o vor avea ministerele şi agenţiile, care vor fi partajate politic.

  Până atunci, un lucru care ar putea să ne întristeze este că Prima şedinţă a Parlamentului Republicii Moldova s-ar putea să se desfăşoare în altă limbă decât cea oficială. Conform legii, prima şedinţă a parlamentului trebuie să fie prezidată de cel mai în vârstă deputat. În legislativul nou-ales, decanul de vârstă este Eduard Smirnov, de 75 de ani, care figurează pe locul trei în lista Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Persoana este vorbitoare de rusă, care nu cunoaşte şi nici nu doreşte să cunoască limba română. Astfel, până la formarea majorităţii parlamentare ne mai putem întâlni cu multe surprize.

  R.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  twelve − seven =