Cine va fi noul premier al Ucrainei?

  Alegerile parlamentare din Ucraina, care vor avea loc în data de 26 octombrie 2014, sunt foarte importante pentru politica ucraineană. Anume ele vor decide cine va forma Guvernul şi cine va fi noul premier. Potrivit noului sistem constituțional, votat de Rada Supremă în perioada destituirii preşedintelui Viktor Ianukovici, şeful statului nu mai are împuternicirile de odinioară. Noul sistem politic este unul mai mult parlamentar decât prezidenţial.

  În momentul de faţă rolul preşedintelui Poroşenko este important în societate din motivul activităţii sincronizate a duetului preşedinte-premier. Poroşenko este deci în aşteptarea unei configuraţii parlamentare prielnice pentru el, pentru că nu doreşte să se transforme într-un „monarh britanic”.

  Într-un interviu pentru agenţia de ştiri „Ukrinform”, renumitul politolog ucrainean, Vadim Karasiov, a opinat că noua componenţă a Radei Supreme (legislativului de la Kiev) nu va fi una prielnică şi „comodă” pentru preşedintele ţării. Sunt doi pretendenţi pentru postul de premier. Este vorba de premierul actual, Arseni Iaţeniuk, care participă la alegeri în cadrul propriului său partid independent – „Frontul popular”, şi de Volodymyr Groisman, primul vice-premier şi „omul preşedintelui”. Deci, viitorul Guvern oricum va fi condus de liderii actuali ai executivului!

  Politologul Vadim Karasiov este de părere că actualul Parlament, care părăseşte scena istorică, a fost mai „confortabil” pentru Petro Poroşenko decât viitorul, cu toate că blocul electoral, care poartă numele şefului statului, este liderul sondajelor de opinie.

  Blocul lui Petro Poroşenko este favoritul alegerilor parlamentare, însă nu se ştie dacă va avea posibilitatea să formeze de unul singur o majoritatea pro-prezidenţială. Logica politică este una clasică: dacă Blocul lui Petro Poroşenko va avea posibilitate să creeze o fracţiune a unui singur partid, antrenându-i şi pe deputaţii din circumscripţiile uninominale, formând şi majoritatea parlamentară, atunci Guvernul va fi condus de Volodymyr Groisman. Pe de alt parte, dacă Blocul lui Petro Poroşenko va forma majoritatea parlamentară în coaliţie cu „Frontul Popular”, premier va rămâne Arseni Iaţeniuk.

  Petro Poroşenko îşi doreşte să ţină sub control Guvernul şi să monopolizeze sistemul politic. El nu prea are nevoie de relaţii politice în cadrul alianţei cu Iaţeniuk. Liderul de la Kiev susţine că realizarea reformelor europene necesită o majoritate parlamentară pro-prezidenţială, dar şi un Guvern eficient. Ce-i drept, orientarea tuturor organelor puterii de stat către Preşedinte reprezintă o tendinţă nondemocratică.

  În acest context, experţii politici din Ucraina nu prea iau în calcul posibilul succes la alegeri al Partidului Radical, condus de Oleg Leaşko. Politologii nu cred în vreo posibilă colaborare dintre Poroşenko şi Leaşko. Astfel, alegerile încă nu au avut loc, însă politicienii şi politologii se tot întreabă cine va fi noul premier. Toamna încă n-a venit, însă bobocii se tot numără.

  G.M.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  13 − seven =