Viitoarele fonduri europene pentru IMM – premise si asteptari

Primul exercitiu de implementare a fondurilor europene alocate Romaniei, in calitatea ei de stat membru al UE, se apropie de final. Perioada de programare 2007-2013 mai dureaza pana la 31 decembrie 2015, conform regulii consacrate „n+2”, insa bugetele alocate pe cele mai multe dintre masurile de interes pentru intreprinzatorii privati sunt deja epuizate, in aceasta etapa.

Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, principalul instrument de finantare pentru companiile romanesti, are toate sansele sa asigure absorbtia in proportie de 100% a banilor alocati, asa cum aprecia ministrul Fondurilor Europene, in cadrul ultimei reuniuni a comitetului de monitorizare pentru acest program. Din perspectiva stricta a gradului de absorbtie, acesta este un fapt imbucurator si incurajator pentru demararea urmatorului ciclu financiar.

Sunt notabile eforturile depuse in procesul de implementare, atat de catre beneficiarii privati, cat si de autoritatile publice implicate, avand in vedere nenumaratele piedici intalnite pe traseu. Lipsei de experienta in gestionarea fondurilor europene, guvernate de reguli si proceduri excesiv birocratizate i s-au adaugat alte obstacole neanticipate initial. Generate de criza globala incepand cu 2008, noile dificultati din piata si mediul de afaceri au afectat dramatic capacitatea financiara si de dezvoltare a intreprinderilor, mai ales pe cea a IMM-urilor, diminuandu-le potentialul investitional si posibilitatea de a accesa finantarile europene adresate lor.

Cu toate acestea, la o prima evaluare se poate extrage concluzia ca sectorul privat s-a dovedit mai eficient in implementarea propriilor proiecte de investitii, reusind sa atraga, in cea mai mare masura, banii europeni alocati prin POSCCE. Spre deosebire de acesta, alte programe operationale avand ca beneficiar sectorul public, asa cum sunt POS Mediu si POS Transporturi inregistreaza cele mai reduse rate de utilizare pana in prezent, iar sansele de redresare sunt minime.

Concluziile si lectiile de urmat pe viitor, nu se pot totusi desprinde inainte ca procesul integral de monitorizare si evaluare pentru primul exercitiu de programare sa se fi incheiat. In plus, mai mult decat cuantumul banilor atrasi ar trebui sa ne preocupe modul in care au fost cheltuiti banii efectiv. Cat de eficient? Cu ce impact? In ce masura au fost atinse obiectivele asumate de autoritati la angajarea fondurilor europene, in 2007?

Articol complet: Business24.ro

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × five =