Stagnare, dezinteres și lipsă de demnitate la Chișinău

  Odată cu semnarea acordului de Asociere la UE, Republica Moldova şi-a declarat clar orientarea spre Vest. Odată cu aceasta nu au întârziat să apară şi problemele aferente unei asemenea mari decizii istorice. Pe lângă factorii externi, care întotdeauna au ameninţat sau au ţinut în şah Moldova, precum Rusia cu gazele sale care le vindea la preţ exagerat, Transnistria de care depindem energetic în mare măsură, astăzi au mai apărut elemente care prezintă pericol și nu mai mic.

  Recent, Mihail Formuzal, aşa numitul başcan al Găgăuziei, a dat clar de înţeles că se pregăteşte o nouă rebeliune în sudul ţării. Iar organele de anchetă se fac că plouă, nu observă nimic. Problema aceasta riscă să se transforme într-o nouă Transnistrie, tot aşa de la mici greve pe care nu le observa puterile de stat a început şi Transnistria de astăzi. Domnul Balan de la SIS și domnul Recean de la MAI pot fi întrebați când se vor întreprinde paşi concreţi pentru a stopa aceste influențe asupra statului RM și asupra cetățemilor?

  În ultimul timp suntem deprinşi să vedem inacţiunea organelor de anchetă, nu se face practic nimic pentru a opri corupţia la toate nivelurile, nu se ştie cine a organizat jaful în care au fost împuşcaţi încasatorii unei bănci private din Chișinău, nu avem prins criminalul care recent a ucis o casieriţă pentru a lua banii chiar în centrul capitalei. Acestea sunt crime care se mai fac şi în alte state, însă nu este posibil să tăcem la îndemnurile de secesiune şi acţiunile concrete care le fac anumite forţe politice din ţară. Dacă vom tăcea astăzi vom avea şi noi Lugansk-ul şi Doneţk-ul nostru în Moldova – important este să acţionăm acum sau mâine poate fi deja târziu.

  Ar fi fost bine ca deputații sau guvernul să vină cu o inițiativă legislativă care să interzică acţiunile de destabilizare a situației din R. Moldova şi acţiunile secesioniste, trebuie să conștientizăm că R. Moldova este un punct strategic şi mereu vom fi o piatră de interes pentru Rusia, acum avem marea ocazie să ne căpătăm libertatea de a decide şi de a ne crea singuri viitorul. Dacă nu vom fi vigilenţi, forţe potrivnice nouă în mod sigur vor face ca stagnarea si tranziția să predomine. Trebuie să cunoaştem pe cei care fac jocul puterilor potrivnice neamului nostru, neamul românesc. Acele forţe care nu ne vor un viitor european, un viitor alături de fraţii noştri din România, un viitor fără juguri străine şi fără comunism. R. Moldova este vulnerabilă din mai multe puncte de vedere: economic, politic, energetic, în mare parte dependenţa noastră este de Rusia şi CSI, acum se mai adaugă o dependenţă, cea de siguranţă naţională. Dacă vom sta nemişcaţi acum vom pierde întreaga republică. Cine trebuie să acţioneze? Avem organe abilitate, avem poliţie, SIS, Ministerul Justiţiei – domnilor de ce tăceţi și nu acționați?

  P.I.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  18 − six =