Interesul naţional al Republicii Moldova sub semnul întrebării

  După semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova se confruntă în continuare cu unele probleme extrem de grave. Interesul naţional al ţării balansează de la o zi la alta, de la un vector la altul, pentru crearea unui PR pozitiv la promovarea intereselor în campania electorală viitoare. În fond în Republica Moldova mai mult de jumătate din populaţie sunt pentru vectorul European, dar există o bună parte din populaţia ţării care pledează pentru vectorul estic.

  După semnarea Acordului de Asociere o bună parte din populaţie aplaudă acest pas important pentru viitorul ţării, dar acei care sunt împotrivă au devenit mult mai „negativi”, agresivi şi promovează unele mesaje propagandiste împotriva societăţii, împotriva Constituţiei, împotriva viitorului european.

  Interesul naţional al Republicii Moldova are o importanţă socială foarte mare, dar este inexistent în domeniul public şi privat, interesele personale fiind mai presus de interesul naţional al statului.

  Interesele naţionale a Republicii Moldova sunt următoarele:
  1.asigurarea şi garantarea drepturilor şi libertăţilor omului;
  2.rezolvarea Conflictului Transnistrean şi asigurarea dezvoltării economice pentru cetăţeni;
  3.asigurarea securităţii naţionale şi revizuirea art. 11 din Constituţia Republicii Moldova privind statutul de neutralitate;
  4.asigurarea suveranităţii, independenţii şi integrităţii statului unitar şi indivizibil Republica Moldova;
  5.Integrarea Europeană şi Euro-Atlantică a Republicii Moldova etc.

  Cauzele eludării interesului naţional sunt:
  1.majoritatea populaţiei moldoveneşti a trăit în perioada sovietică de ocupaţie, când se înregistra un nivel foarte scăzut al educaţiei şi o manipularea exagerată din partea mass-media sovietice;
  2.dispersarea populaţiei în două tabere: pro-europeni şi pro-ruşi;
  3.mişcările separatiste de pe teritoriul ţării;
  4.problema lingvistică, culturală şi istorică a populaţiei moldoveneşti;
  5.şantajul din partea Federaţiei Ruse asupra unor mişcări socio-politice, lideri politici, asupra unor regiuni din teritoriul ţării prin mişcările separatiste şi prezenţa Armatei a XIV-a în regiunea transnistreană;
  6.lipsa societăţii civile şi a clasei politice, a culturii şi conştiinţei politice;
  7.inexistenţa stabilităţii sociale, politice şi culturale;
  8.corupţia şi activităţile neprofesionale ale unor lideri politici, care manipulează populaţia moldovenească prin diferite mijloace neconstituţionale.

  Interesul naţional este o categorie ce ţine nu nu-mai de politica internă sau externă, este garantul suveranităţii unui popor, al naţiunii care pledează pentru dezvoltarea societăţii şi pentru viitorul democratic şi prosper, ca obiectiv al dezvoltării naţionale.

  Este important ca prin definirea interesului naţional, Republica Moldova să demonstreze o capacitate politică, economică şi social pentru dezvoltarea societăţii moldoveneşti, toleranţă şi colaborarea dintre structurile de conducere, toleranţa şi colaborarea dintre etniile acestui teritoriu basarabean. Republica Moldova are viitor european, dar dacă interesul naţional va fi pus sub semnul întrebării, s-ar putea să se „scufunde la mal”.

  A.M

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  15 − 13 =