Alegerile parlamentare din toamnă sunt cruciale pentru R. Moldova

    În contextul ultimelor evenimente care au avut loc în R. Moldova și anume: semnarea Acordului de Asociere, parafarea acestuia, liberalizarea regimului de vize și motivația populației și a politicienilor de a avea un trai mai bun – alegerile parlamentare vor fi cruciale. La ce să ne așteptăm?

    Până în prezent Guvernul Leancă a fost cel mai bun guvern pe care l-a avut R. Moldova, dar mai are acesta vreo șansă să câștige alegerile din toamnă? Da are, dacă nu va fi dat jos de tendințele de superioritate și mândria lui Filat. Liberal-democrații nu au decis, încă, cine va conduce lista electorală a partidului la alegerile parlamentare generale, care urmează să se desfășoare în toamna acestui an. Decizia va fi luată de membrii partidului, a declarat premierul Iurie Leancă, prim-vicepreședinte al PLDM. Întrebat cine va fi „cap de listă” la viitoarele alegeri, Leancă a declarat că „acest lucru urmează să fie decis în cadrul forurilor de partid”.

    Fără a se face publică identitatea surselor, presa din Chișinău a publicat în nenumărate rânduri informația în care se speculează că între Filat și Leancă au apărut unele disensiuni, motivul acestora fiind refuzul actualului prim-ministru de a executa anumite indicații ale liderului PLDM, care ar putea pune Guvernul într-o situație delicată.

    Discuțiile pe seama unor presupuse disensiuni între cei doi sunt alimentate și de ratingul în creștere al primului-ministru, care este în prezent cel mai bine cotat politician din PLDM și ocupă primele locuri în topurile naționale. Fiind cunoscut caracterul orgolios al lui Vlad Filat, acum să ne punem o întrebare: Va mai fi actualul premier „cap de listă” la viitoarele alegeri? Va mai suporta Filat încă un mandat de concurență sau va face cea mai mare prostie, îl va înlocui pe Leancă, astfel, oferind undă verde comuniștilor – poate chiar la înțelegere cu aceștia sau la ordinul Moscovei. Dacă grupării Leancă nu i se oferă șansa de a participa la alegeri, atunci șansele comuniștilor sunt relativ mari, având în vedere fărâmițarea partidelor din Coaliția pro-europeană și rivalitățile dintre acestea.

    Filat a fost dat jos de la putere pentru mită, acesta și-a depus deputatul de mandat, fără a avea posibilitatea de a mai deveni deputat în Parlament, într-un final a rămas doar cu funcția de președinte al PLDM. Acesta și-a supraevaluat propriul nivel de pricepere și nici nu recunoaște competențele altora.

    Deși fac parte din același partid, între fostul și actualul prim-ministru există foarte mari diferențe. Actualul este, deocamdată, unul din puținii diplomați din sfera politică a R. Moldova, iar precedentul este unul din mulții politicieni complexați.

    Sperăm că vom avea campanie electorală curată și un viitor cu un guvern, parlament, justiție pro-europene și tendințe-dorințe de creștere și evoluție pozitivă.

    C.P.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    1 × 3 =