Planul Poroşenko – între ciocan şi nicovală

  alegeri locale

  Preşedintele Petro Poroşenko, recent investit în funcţie, are un plan. Planul său a fost făcut public în timpul investirii. Multe persoane cu funcţii înalte, reprezentanţi ai statelor lumii şi organizaţiilor internaţionale au fost prezente la Kiev pentru a legitima internaţional alegerea noului preşedinte ucrainean. Politicienii şi mass-media pun mari speranţe pe domnul Poroşenko, aşteptând de la el pace. De fapt, Poroşenko are un plan de pacificare. Dacă până acum faţă de Ucraina existau doar planuri elaborate doar de domnul Putin, atunci Poroşenko a arătat că Ucraina are dreptul la propriul său plan de detensionare a situaţiei. Este vorba de un alt plan „P”, un plan al lui Poroşenko.

  Planul Poroşenko prevede „o mână de ajutor civililor din est”, dar şi acţiuni dure şi crunte faţă de terorişti. Petro Poroşenko a declarat că acţiunile militare şi conflictul armat în estul ţării trebuie sistate până la sfârşitul săptămânii curente. „Săptămâna curentă trebuie să punem capăt confruntărilor. Fiecare zi când mor oameni, fiecare zi care reprezintă costuri suplimentare pentru Ucraina este inadmisibilă pentru mine”, a subliniat liderul de la Kiev. Potrivit planului Poroşenko, în fiecare zi trebuie să aibă loc şedinţa grupului trilateral de contact (Ucraina, OSCE, Rusia). Este un scenariu clasic: iertarea păcatelor celor care susţin separatismul, dar nu au comis crime grave şi nu au ţinut arma în mână, distrugerea forţelor teroriste, care sunt o adevărată povară pentru locuitorii Donbasului, şi deschiderea treptată a frontierei ruso-ucrainene pentru a permite insurgenţilor să părăsească de benevol estul Ucrainei.
  Poroşenko a comunicat că va efectua o vizită în estul ţării şi propune un proiect de descentralizare a puterii, care nu va împărţi ucrainenii în „corecţi” şi „incorecţi”. Este vorba de un „proiect de creare a noi locuri de muncă în estul ţării, cu perspective pentru investiţii şi reconstrucţie economică a Donbasului”, a specificat preşedintele ucrainean. Poroşenko utilizează o metodă mai veche a „bâtei şi biscuitului”. Loveşte cu bâta separatiştii şi dă câte un biscuit civililor pentru a calma situaţia (mai bine zis, câte o ciocolată).
  Planul Poroşenko se aseamănă cu o teorie bine argumentată, însă practica politică nu este chiar atât de ideală. Procesul detensionării şi pacificării în mare parte depinde de acţiunile şi viziunile Federaţiei Ruse. Dialogul cu Rusia va avea loc cu mari dificultăţi în cadrul intenţiei lui Poroşenko de a întoarce cu orice preţ Crimeea. Ideea despre o largă amnistiere poate nu numai să calmeze situaţia, dar şi să arate insurgenţilor că victoria lor este aproape. Acestea sunt nişte momente discutabile şi contradictorii ale planului Poroşenko.
  Ideea descentralizării este o „bomboană” pentru locuitorii din est. În timpul discursului de investire Poroşenko s-a adresat către populaţia rusofonă în limba rusă. Naţionaliştii ucraineni s-au supărat pe noul preşedinte, pe când analiştii politici consideră discursul prezidenţial un semn de respect faţă de minorităţile din Ucraina. Astfel, Poroşenko urmează un stil politic mai vechi, al unii împărat bun şi rău concomitent. Planul său se află între ciocanul rus şi nicovala ucraineană – factori care pot să-l zădărnicească, preşedintele însă demonstrează (deocamdată) că dispune de multă voinţă politică.

  G.M.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  three × one =