Insomnia lui Filat din cauza trendului ascendent a Partidului Liberal

  Vlad Filat, inca liderul al PLDM-lui, de cate ori este intrebat si chiar fara sa fie intrebat, incearca sa ne tot ”abureasca” cu ideea ca PLDM daca va intra in parlament, nu se va alia ”nici in ruptul capului” cu comunistii lui Voronin, asta pe de o parte, pe cealalta parte ne tot sugereaza si o face cu atata ”talent” ca liberalii lui Mihai Ghimpu nu vor accede in urmatorul legislativ.
  De fapt, Filat a dat pe fata un plan al sau, mai demult conceput si pus in practica pas cu pas, care ar trebui sa induca electoratului cum sa voteze in data de 30 noiembrie 2014, ziua alegerilor Parlamentare din Republica Moldova. Obiectivul primordial al lui Filat este distrugerea sau faramitarea Partidului Liberal (ceea ce a facut deja partial prin infiintarea PLR), apoi sa loveasca puternic in liderii actuali ai acestui partid. In ultima perioada Filat loveste tot mai des in Mihai Ghimpu. Stim ca este o razbunare personala a sa, impotriva liderului PL, insa aceasta nu trebuie sa duca la acuze si injurii in public, mai ales ca Ghimpu a avut dreptate de foarte multe ori in privinta lui Filat si a actiunilor acestuia.
  In continuare, peste cateva saptamani vor incepe si atacurile asupra lui Dorin Chirtoaca, care in ultima vreme se bucura de atentia mai multor fractiuni politice; in toamna ar putea avea loc si un referendum pentru demiterea acestuia initiat de ”Dodon & Co” si sustinut tacit de Filat. Atacurile asupra primarului general al Chisinaului va incepe exact in momentul cand se va anunta oficial ca el este capul de afis al urmatoarelor alegeri parlamentare, ceea ce va dinamiza foarte mult campania electorala, va aduna foarte multi tineri in jurul sau (ceea ce deja se intampla) si astfel, in toamna acestui an, Partidul liberal are toate sansele sa devina principalul partid democratic al R. Moldova, clasandu-se pe locul secund dupa comunisti.
  Filat stie ca daca Dorin Chirtoaca ajunge la conducerea Partidul Liberal atunci acest partid ar putea lua mult mai multe voturi, ar putea ca electoratul de dreapta, care pana acum vota cu PLDM, sa migreze la PL. Filat stie de asemenea ca, chiar daca Dorin Chirtoaca va fi cap de lista, oricum acolo se va regasi si Mihai Ghimpu, astfel sansele de a mai avea un PL credul, timid, care a cedat totul de dragul democratie si al colegilor de alianta, nu vor mai exista.
  Tot ce se face nu este in zadar pentru Vlad Filat si PLDM. Totalitatea actiunilor este indreptata spre scoaterea Partidului Liberal din Parlament la urmatoarele alegeri, iar ce se spune acum este o incredere (poate exagerata!) a lui Filat in propriile puteri ca pana in toamna poate sa scoata PL-ul de pe arena politica.
  Pe scurt, liderul PLDM ne anunta de pe acum ca PL va fi distrus cu implicarea sa. Insa se grabeste cu acest anunt, pentru ca PL va intra mai mult ca sigur in Parlament.
  Daca ar fi sa enumeram cateva motive pentru care PL va fi partid parlamentar, acestea ar fi:
  – PL are un electorat relativ stabil si asta o demonstreaza sondajele de opinie, iar numarul simpatizantilor poate creste, depinde de campania electorala proprie si de greselile coalitiei de la guvernare;
  – PL are oameni de prestigiu, pe care ii poate arunca in lupta electorala, daca trebuie;
  – PL are acum un lider tanar – Dorin Chirtoaca, care in toamna ar putea deveni lider de partid si va atrage mult tineret ca simpatizanti;
  – PL va lucra foarte mult cu diaspora, de unde va primi foarte multe voturi;
  – PL va raspunde atacurilor mai dur decat a facut-o anul trecut cu Vlad Filat si va castiga batalia in termen scurt si eficient;
  Intrarea PL in Parlament va duce din nou la o conditionare serioasa din partea lui Mihai Ghimpu ca Filat sa nu detina vreo functie importanta in conducerea statului. Totodata, PL va insista pe aceleasi teme ce tin de ”furtul” Bancii de Economii si a Aeroportului. Pentru liderul PLDM aceste subiecte sunt ca acel cutit bagat in carne pana la os, iar o noua dezbatere lunga in Parlament ar putea duce la demisia (repetata) al lui Filat ”invincibilul”, in cazul in care mai urca undeva, pe un scaun moale si inalt.
  Dupa cum am scris si anterior, Filat ar trebuie sa o lase mai moale cu atacurile impotriva lui Ghimpu, pentru ca la toamna ar putea sa ajunga sa stea in genunchi in fata lui pentru a pune mana pe o functie sau o institutie, asa cum o facea in fata lui Plahotniuc in aprilie 2013. Atacurile de acum nu vor duce la nimic bun pentru Filat la urmatoarele partajari de functii din toamna. Daca tot e atat de ”vanjos” acest Filat, atunci sa iasa la o dezbatere publica chiar acum cu Ghimpu sau Chirtoaca, sa explice acestora de ce partidul lor nu va intra in urmatorul Parlament. Totodata, noi toti vom asculta motivele ambelor tabere, care se vor acuza intre ele si apara una de cealalta. Cred ca in situatia de astazi, dupa multiple atacuri impotriva PL, chiar se cere o dezbatere publica, chiar daca nu suntem in campania electorala anuntata oficial.

  P.I.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  9 − four =