Comunismul din Republica Moldova trăiește

  „Sunt un comunist hormonal”, această declarație a izbucnit cu ani în urmă din pieptul prozatorului portughez, distins cu Nobel pentru literatură, Jose Saramago. E o izbucnire firească pentru un om care credea cu toată ființa în comunism și-l nega cu toată rațiunea pe Dumnezeu. Mai există mulți indivizi asemenea lui Sramago care văd în doctrina comunistă tot ce înseamnă mai bun pentru ei și societate, sau lume (prin internaționala comunistă). Boală grea, nu te pui cu ea, de vreme ce te-ai infectat se spune că nu mai are leac.
  Datorită bolșevicilor care au trecut și pe la noi și au cam stat aproape un secol, boala s-a instalat în foarte multe minți omenești de prin zonă. Gândire măcinată de comunism, suflet lâncezit după organizarea vechiului regim întâlnești la foarte mulți oameni de cultură și de stat (politiceni).
  Vechii nomenclaturiști nu se lasă plecați cu una cu două,exemplul (Iliescu, Voronin), pe când noii lupi roșii sunt parcă mai răi și mai periculoși. Sunt periculoși pentru că încearcă să se inspire din comunismul chinez cu dictatură politică și economie liberală. Acest model pare să-i surâdă și lui Vladimir Plahotniuc, unul din liderii Partidului Democrat din Moldova.
  Altă explicație nu are vizita oligarhului moldovean în Republica Populară Chineză. Plahotniuc se pregătește pentru ceva. Omul e interesat de bani, imagine și modele în politică pe care dacă le-ar copia să-i aducă și mai mult succes la el în stat. În comunicatul de presă a democraților apare un pasaj care exemplifică : „Prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, a salutat modernizarea accelerată a Chinei și a afirmat că acest lucru este un câștig pentru Asia și pentru întreaga lume”.
  Aici obesrvăm entuziasmul politicianului față de doctrină, omul politic ce are în istoria sa o colaborare foarte strânsă cu partidul comuniștilor moldoveni până în 2008. După asta s-a angajat să-i distrugă ca să-și transfere lui puterea. Nu putem spune că i-a reușit, chiar dacă partidul pe care l-a închiriat a stat la putere în acești ani. Ce este interesant la aces om, e că el face alegerea decisivă în politica moldovenească de câțiva ani dintr-o poziție mult mai mică, aparent neânsemnată. De pasul său a depins constituirea Alianței pentru Integrare Europeană.
  La Chișinău, o groază de analiști, în care nu putem crede, însă e bine să-i ascultăm, în cazul nostru Anatol Țăranu, declară că democrații se pregătesc și pentru o eventuală coaliție cu partidul lui Voronin, din toamnă. Este posibil, mai ales că aceștia au mai încercat odată să o facă, în iarna lui 2009, sub supravegherea directă a lui Narâșkin. Atunci democrații au cerut prea mult iar comuniștii n-au cedat. Soluția a rămas AIE.
  O altă întâmplare care nu pare deloc la voia întâmplării, este schimbarea de mesaj a comuniștilor. Voronin a desființat Uniunea Euro-Asiatică într-o conferință de presă și promite cetățenilor că nu va renunța la parcursul spre Uniunea Europeană. E posibil ca acest lucru să fi venit la indicația lui Plahotniuc. Cu un partid comunist moderat, care vrea în Uniunea Europeană, te mai poți alia pentru a guverna patru ani. Din această cauză au apărut și nemulțumirile în sânul PCRM.
  E tot mai clar că toamna acestui an e una decisivă, istorică, pentru viitorul Republicii Moldova. Comuniștii din Republica Moldova nu activează numai în Partidul Comunist, sunt și la socialiști, și la democrați, și pe la alții. Trebuie să recunoaștem că revenirea la putere a partidului cu nume de communism, ar însemna o catastrofă politică pentru viitorul european. Lumea s-ar minți iar cu 8 ani de stagnare.
  Democrații încearcă însă acest exercițiu. Pe pagina de lor de facebook, sub poza delegației care a mers în China scria: „Ce părere aveți despre evoluția economiei chineze și cum credeți, Republica Moldova ar trebui să intensifice relațiile de cooperare cu China? În căutarea noilor investitori și pentru a întări relațiile economice dintre China și Republica Moldova, o delegație a PDM, în frunte cu Vlad Plahotniuc, se află într-o vizită de lucru în Republica Populară Chineză”.

  C.R.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  4 − 1 =