Atenţie, frontierele Ucrainei se închid!

  Cu mari întârzieri Guvernul Ucrainei a decis să închidă frontiera de stat cu Federaţia Rusă. Ce-i drept, este vorba doar despre o închidere parţială – o limitare a traficului de frontieră în unele puncte de trecere, 7 – în regiunea Lugansk şi 2 – în regiunea Doneţk. Majoritatea mijloacelor de informare în masă din Ucraina au subliniat că decizia e cam întârziată, însă şi foarte necesară în contextul conflictului din estul ţării.

  Moscova s-a arătat indignată de această decizie. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukaşevici, a declarat că acţiunile Ucrainei sunt inadmisibile. „În loc să deschidă frontierele pentru a permite civililor să părăsească teritoriul de conflict, Kievul le închide”, a spus domnul Lukaşevici. Diplomatul rus nu a amintit însă nimic despre reversul acestei „medalii discursive”: frontiera ruso-ucraineană reprezintă un focar de instabilitate în urma trecerii ei de către insurgenţi ruşi, militari din Cecenia şi Caucaz, înarmaţi cu arme sofisticate. Ultimele încercări ale camioanelor ruse de a nimeri în Ucraina au fost întâmpinate dur (pentru prima dată) de către armata ucraineană. Kievul speră că sperietoarea armelor grele va funcţiona.
  Şeful parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, este convins că închiderea frontierei va rupe legătura dintre separatişti şi finanţatori. Această descoperire întârziată este pe cât se poate de corectă. Partea rusă a calificat declaraţiile lui Turcinov ca fiind neadevărate, îndemnând Ucraina „să refuze la violenţe”. „Dialogul surzilor cu muţii” – astfel ar putea fi caracterizate relaţiile ruso-ucrainene actuale.
  Tot mai mulţi ucraineni se întorc acasă din Rusia, fiindcă nu-şi găsesc un loc de muncă în cadrul joburilor sezoniere. Muncitorii povestesc cum li se cere să refuze la cetăţenia ucraineană şi să accepte un paşaport rus, înscriindu-se, de fapt, în lista aşa-zişilor refugiaţi ucraineni în Rusia. Acceptarea acestei variante înseamnă asigurarea cu un loc stabil de muncă. Oamenii îşi câştigă bucata de pâine, iar partea rusă îşi întocmeşte listele refugiaţilor ucraineni, care au sosit, chipurile, în Rusia pentru a fi protejaţi de ultranaţionaliştii din „Sectorul de dreapta”. În cadrul aceleiaşi idei se înscrie şi propunerea Rusiei în timpul şedinţei ONU de a crea „coridoare umanitare” pentru refugiaţi. Ucraina şi întreaga comunitatea internaţională conştientizează faptul că aceste coridoare sunt o camuflare a consolidării poziţiei separatiştilor în estul ţării, propunerea Rusiei fiind din start respinsă.

  G.M.

   

   

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  seventeen + 13 =