Analiza Foreign Policy: Punctele nevralgice in care Rusia poate lovi Romania

  Anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa ridica o abrupta problema geostrategica: poate Rusia sa afecteze interesele economice si energetice ale Romaniei pe platoul continental al Marii Negre? Doi experti in energie incearca un raspuns.

  Profesorul universitar Radu Dudau si avocatul Laurentiu Pachiu, membri ai Energy Policy Group, fac o ampla analiza tehnica in revista ,,Foreign Policy” (FP) a unui subiect care nu a irumpt inca: cum ar putea anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa sa pericliteze atat de asteptata exploatare a perimetrelor energetice romanesti din Marea Neagra, obtinute in urma procesului international dintre Romania si Ucraina Cei doi specialisti au identificat puncte de posibil atac rusesc si, in acelasi timp, au schitat si elementele de aparare.

  Dupa anexarea Crimeei, Romania s-a vazut pusa in situatia de facto de a avea frontiera comuna in Marea Neagra cu Federatia Rusa. Raportat la aceasta realitate, problema centrala este de a cunoaste daca exploatarea de catre Romania a resurselor subsolului din bazinul Marii Negre este cumva pusa in pericol de jure sau de facto. In derularea jocului geopolitic din Marea Neagra, Rusia ar putea sustine ca actele internationale incheiate de autoritatile ucrainene in trecut, si mai ales cele care tineau si de apartenenta Crimeei la Ucraina (cum ar fi cele privind delimitari de frontiera sau de mare teritoriala), nu ii sunt opozabile, fortand o rediscutare a acestora, nu neaparat din dorinta de a obtine o solutie favorabila, cat mai ales de a induce o stare de incertitudine geopolitica in zona.

  Articol complet: Adevarul

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  18 + eighteen =