V. Voronin exclus din planurile Moscovei

  Din câte se pare până și rușii și-au pierdut răbdarea cu mai vârstnicul Vladimir Voronin. Rusia a devenit mult mai dinamică în acțiuni, mai agresivă, și odată cu reântoarcerea lui Putin în fruntea țării, mai hotărâtă să-și extindă din nou influența în zona lor de interes. Pentru asta au nevoie de lideri puternici și loiali care să le împărtășească și răspândească mesajul. Un om ca Voronin nu-i ajută deloc în Republica Moldova chiar dacă partidul așa-zis comunist e cel mai puternic pe eșchierul de stânga (stânga în R. Moldova înseamnă electorat pro-rus și nostalgic după trecutul sovietic).

  Moldova e una din acele state în care guvernanții și majoritatea populației vor cu toată silința să se îndepărteze de trecutul mai puțin plăcut și să adere în viitorime la blocul țărilor euro-atlantice. În acest tip de state, politica rusească constă într-o singură strategie, menținerea sub presiune și implementarea geopoliticii pe care profesorul Dungaciu o numește negativă : „ când Rusia nu vrea să se extindă, ci să împiedice extinderea UE.”

  Deși politicenii ruși au la îndemână o sumedenie de pârghii prin care pot snopi piețele statelor din CSI sau alte modalități de ordin militar, pentru ei tot mai comod le este când aceste state se împiedică cu ajutorul propriilor aleși. În Georgia au pierdut controlul cu Saakașvili și au fost nevoiți să recurgă la război pentru a împiedica aderarea acestei țări la NATO. Înca mai caută un lider loial lor. În Ucraina s-a întâmplat să-l dețină pe Ianukovici, după ce l-au văzut abdicat din vârful țării, au profitat și au anexat Crimeea iar în prezent luptă pentru a impune propriile reguli și un președinte al fedrațiilor, al minorităților, al lor.

  În cazul Republicii Moldova, oficialii ruși au crezut cu entuziasm că investesc în omul potrivit prin 2001, momentul când ultimul bolșevic originar din Transnistria, devenea președinte al acestui stat. Bătrânul politician comunist, ex-general în armata sovietică, vorbea în același glas cu omologii săi de la Moscova despre reînvierea demult decedatei Uniuni Sovietice la acea vreme. Totul decurgea conform planului iar Voronin avea la dispoziție toată puterea. Colaborarea politico-amoroasă dintre cele două părți nu a durat mult după cum știți. Relațiile Kremlinului cu bătrânul comunist s-au fisurat nespus de mult când Voronin, a respins planul lui Kozak de federalizare a Republicii Moldova. În 2003, respingerea respectivă a fost luată și păstrată de cei de la Moscova până în ziua de azi, drept trădare a ex-președintelui moldovean. Acest lucru i-a fost reproșat lui Voronin în foarte multe cazuri, ultima dată a făcut-o chiar Rogozin, prin cunoscutul său cont de pe o rețea de socializare. Voronin care era un fan înrăit al moldovenismului lansat de Petru Lucinschi și al doctrinei „construim Europa în Moldova”, nu a încăput pe mâna rușilor, iar pe separatiști aproape că i-a desființat în multe rânduri.

  Rusia nu i-a iertat acest lucru și a încercat în acest timp să-i găsească un înlocuitor. Nu prea le-a reușit, chiar dacă i-au retras finanțarea, nu l-au mai primit într-o vizită oficială la Moscova și nici n-au mai pomenit numele lui Voronin în scrieri elogioase. Neavând alternativă, partea rusă, a mai reîncercat în 2009, prin Narâșkin, să croiască o coaliție de stânga la Chișinău. Această ultimă încercare a fost și ea sortită eșecului tot din cauza încăpățânării moșneagului leninist care nu-i avea la suflet pe Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc. De atunci se tot caută un lider pro-rus care să strângă voturile lui Voronin. Un oarecare Klimenko, o fostă șefă de guvern pe nume Zinaida Greceanîi, ex-comunistul și actualul socialist Igor Dodon, mai noul oligarch, gastrabaiter(stranier) prin Federația Rusă, Renato Usatâi, suntexperimentele și exercițiile care au drept scop transferul de voturi de la Voronin.

  Jocul e riscant, comuniștii nu pot fi nimiciți într-un an electoral pentru că stau bine în sondaje. Și totuși aceleași sondaje spun că ei singuri nu pot forma viitoarea guvernare. Electoratul care-l votează pe Voronin e prea fidel imaginii învechitul politician, iar votul lor nu se pierde niciodata. Asta-i scoate din sărite pe ruși. Au ajuns la modul ca să-i scoată din sărite ceva la care ei singuri au contribuit. Voronin și partidul său e foarte greoi, închis, nereformat, mai vechi chiar decât actuala Rusie sau Uniune Vamală unde speră să adere. Actualele partide nu au reușit să fure decât diferența care nu-i ajunge lui Voronin să ajunga din nou la guvernare. Dilema nu se va rezolva până când bătrânul politician de școală sovietică nu va disparea din peisaj. Până atunci lupii tineri cu cravată de pionerat rusesc adulmecă succesul lui Voronin Nicolaevici Voronin.

  C.R.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  2 × 3 =