Dilema 9 Mai

  Ca şi în 2013, şi în acest an, la 9 Mai, vicepremierul rus, Dmitry Rogozin, se va afla în Tiraspol pentru a sărbători alături de „cetăţenii nistreni” Ziua Victoriei.

  Atât timp cât Europa sărbătoreşte Ziua Europei, fostele state sovietice celebrează Ziua Victoriei, pentru a comemora victoria armatei sovietice asupra fascismului.

  Această zi, serbată cu mare fast în Rusia, a avut şi are încă, ecouri importante în majoritatea statelor post-sovietice. Făcând parte din această tabără şi având un număr semnificativ de vorbitori de limbă rusă, Republica Moldova a sărbătorit, de-a lungul multor ani, Ziua Victoriei.

  Dar pentru că odată cu schimbarea direcţiei de politică externă, în ultimii timp se încearcă schimbarea semnificaţiei zilei de 9 Mai. Din experienţa anului trecut, aceste modificări duc la tensiuni sociale şi crează o imagine negativă eforturilor organizatorilor, de orice origine ar fi. Prin urmare, această dublă sărbătoare se transformă într-o dublă nemulţumire, adâncind, anual, antagonismele existente între pro-europeni şi pro-ruşi. Devenind un motiv în plus de a arată convingeri şi atitudini, ziua de 9 Mai nu mai este cu siguranţă un eveniment cultural, ci unul prin excelenţă politic.

  În acest context, dar şi în urma evenimentelor din Ucraina, se poate ca în acest an, divergenţele să escaledeze în manifestaţii de amploare, în special la Bălţi şi la Chişinău. Scenariul aşteptat este manifestaţia socialiştilor cu lozinci pro-ruse, aşa cum au făcut şi de 1 Mai, şi a grupurilor de ruşi din teritoriu. În opoziţie, sunt oamenii care, având proaspăt în minte exemplul agresiunii ruse în ţara vecină, nu vor ezita să îşi arate nemulţumirea. De altfel, primele ciocniri pe acest subiect au avut deja loc. După ce şi-a declarat intenţia de a vizita Tiraspolul, Rogozin a primit sfatul lui Vlad Filat să se abţină de la această întrevedere, pentru că, în acest an, Republica Moldova serbează Ziua Europei. Răspunsul lui Rogozin nu s-a lăsat aşteptat mult timp, acesta postând pe pagina sa de twitter: „Îi sfătuiesc pe activiştii proromâni să-şi organizeze euro-gay-paradele în alte zile şi să nu ne strice atmosfera de sărbătoare de Ziua Victoriei”.

  Pe fondul acestui schimb de replici, nepunând la îndoială inteligenţa înaltului demnitar rus, se poate observa că şi politicienii moldoveni au luat atitudine. Prea multe au „înghiţit” moldovenii şi prea mult timp au ţinut capul plecat în faţa ruşilor, care nu s-au ruşinat niciodată să jignească un popor prin fapte şi declaraţii neghioabe. Ceea ce este îmbucurător, este faptul că replicând pe măsură, politicienii moldoveni au dat dovadă de tact şi diplomaţie.

  Deşi aşteptările pentru ziua de 9 mai nu sunt tocmai promiţătoare, sperăm ca opiniile să fie exprimate paşnic, iar zborul Moscova-Chişinău să fie anulat, cel puţin pentru persoana X.

  B.M.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  17 − seven =