Democrații de 9 mai, în rând cu socialiștii și comuniști

  Mare forfotă la Chișinău cu ocazia zilei de 9 mai. Marșuri cu mii de participanți și mașini retro, dar și concerte cu invitați speciali. Astăzi, a fost marcată Ziua Victoriei asupra Fascismului, iar majoritatea partidelor de stânga au organizat diverse evenimente. Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor au realizat câte un marș. După numărul de participanți la marș, cu siguranță PCRM a impresionat. Mii de simpatizanți și membri ai Partidului Comuniștilor au mărșăluit astăzi pe străzile Chișinăului. În același timp, marșul organizat de liderul socialist Igor Dodon a impresionat prin sursele financiare investite în acest sens. Pe lângă zeci de tineri îmbrăcați în soldați și care purtau în mâini drapele cu panglica Sfântul Gheorghe, veteranii au fost urcați în mașini retro. Într-un final, socialiștii și comuniștii s-au întâlnit la Complexul memorial ”Eternitate”.

  La rândul lor, partidele pro-europene s-au străduit să se abțină de la manifestații pe ziua de astăzi, deoarece vor marca mâine Ziua Europei, doar conducerea țării a depus flori la memorial, purtând în piept tricolorul.

  Totuși, a ieșit în evidență Partidul Democrat din Moldova. Democrații au decis să nu rămână în urma partidelor de stânga, chiar dacă au aspirații pro-europene. Astfel, de dimineață, membri ai Partidului Democrat s-au adunat la Complexul memorial ”Eternitate” și au depus flori chiar în urma comuniștilor și socialiștilor, după care, sub drapelele partidului, ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova au mărșăluit până în centrul Chișinăului, unde a fost organizat un concert dedicat acestei zile. Iar invitații speciali s-au dovedit a fi interpreții ruși Filip Kirkorov și Veaceslav Dobrînin, și nu cei care au fost anunțați anterior. Iar în timp ce Kirkorov felicita moldovenii cu Ziua Victoriei, președintele PD, Marian Lupu, se afla alături de acesta și cu siguranță împărtășea aceste viziuni și declarații.

  Aceste acțiuni ale Partidului Democrat demonstrează că ceea ce fac vine în contradicție cu declarațiile lor pro-europene. Iar în utlima vreme se discută că după alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în luna noiembrie, Partidul Democrat va face alianță cu Partidul Comuniștilor. Iar luând în calcul faptul că Marian Lupu a fost anterior membru al PCRM, iar președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, este bun și vechi prieten cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, acest lucru este mult probabil. Un alt motiv pentru care cei din PD ar face coaliție cu PCRM este pentru relații tensionate dintre Plahotniuc și Filat, iar în cazul unei coaliții, PCRM va avea foarte mult de câștigat, în timp ce și PD se va alege cu funcții înalte.

  B.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  15 + 1 =