Clujul cultural

  Clujul este reputat pentru multitudinea evenimentelor culturale pe care le găzduieşte, participând insistent la cultivarea valorilor spirituale şi materiale româneşti. Astfel, din perspectiva culturală, primăvară este deosebit de activă şi frumoasă în Cluj, încât serile nu pot şi nu trebuie petrecute acasă.

  Dacă vineri, 16 mai, ne-am încântat auzul cu muzică de film în interpretarea orchestrei Filarmonicii de Stat “Transilvania”, sub conducerea emeritului dirijor Ilarion Ionescu-Galaţi, atunci sâmbătă toată lumea a fost aşteptată în Cluj Arena, la cel mai mare concert de muzică comercială din România- Forza ZU. Holograf, Voltaj, Smiley, Vama, Connect-R sunt doar câţiva dintre numeroşii artişti care au făcut un show incendiar pe scena Cluj Arena.

  Ziua de 17 mai a fost cu atât mai aşteptată de clujeni, cu cât un eveniment de calibru european a fost pus în atenţia publicului, şi anume- Noaptea Muzeelor. Între orele 19.00 şi 1.30 şi-au deschis porţile- Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Universităţii Babeş-Bolayai, Vivariul) şi Centrul Cultural Petre Ţuţea. Sfârşitul săptămânii a însemnat şi o serie de vernisaje ale unor expoziţii organizate în cadrul Photo Romania Festival. Polonezul Marcin Ryczek și-a prezentat expoziţia „Om hrănind lebedele în zăpadă”, iar finlandezul Juha Mustonen a vernisat „Mustonen YKSI”, un proiect complet care include o expoziţie foto, un album de artă şi un film (la Galeriile Minerva). Zsolt Simay şi Zsolt Andras Szabo, tată şii fiu, şi-au prezentat expoziţia „Winter Minimal” (la Insomnia), în timp ce Daniel Penciuc a prezentat diferite ipostaze ale feminităţii în cadrul expoziţiei „La Femme” (la Potpurri). Nici cei pasionaţi de sport nu au fost uitaţi, pentru că duminică, 18 mai, pe stadionul Cluj Arena, s-a desfăşurat Living Fit, eveniment de o zi dedicat sănătăţii prin sport, nutriţie şi prevenţie, desfăşurat sub egida „Passion for a healthy life”.

  Luna mai se anunţă a fi şi în continuare încărcată, pentru că, în perioada 23-30 mai, se vor desfăşura Zilele Clujului, ediţia a IV-a. Şi în acest an Primăria şi Consiliul Local au creat un program amplu, astfel încât să cuprindă un public cât mai larg. Locaţiile Zilelor Clujului sunt: Piaţa Unirii, Piaţa Muzeului, Str.Kogălniceanu, Str. Potaissa, Parcul Central, Cetăţuia, Turnul Croitorilor, Cinema Mărăşti şi La Terenuri-Mănăştur. Timp de opt zile Clujul va fi învăluit într-o atmosferă de sărbătoare, care va fi completată prin expoziţii, ateliere, workshopuri, concerte, prezentări culinare, spectacole de teatru şi balet, festivaluri, vernisaje şi multe alte surprize pregătite de organizatori.

  Tot pe 23 mai se lansează şi o nouă ediţie a Festivalului de Teatru Experimental MAN.In.FEST , care se va derula până în 25 mai. Ediţia din acest an va cuprinde 18 reprezentaţii, reunind 11 trupe de artişti din 10 ţări, şi se va desfăşura ca festival integral stradal. După cum anunţă radiocluj.ro, Festivalul se va desfăşoară sub forma unei competiţii între performance-urile participante, premiul cel mare fiind în valoare de 4.000 de euro. Câştigătorul competiţiei va fi stabilit exclusiv prin votul publicului. Toate spectacolele din festival se vor desfăşura zilnic, începând cu ora 17:00, în faţa Casei Matei Corvin, pe Bulevardul Eroilor şi în Piaţa Mihai Viteazul.

  Clujul fierbe în evenimente culturale, ceea ce îl face şi mai iubit de localnici şi mai atractiv pentru turişti. Deşi „lupta” pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii urmează abia în 2021, pentru noi, locuitorii Clujului, oraşul şi-a căpătat deja acest titlu.

  B.M.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  eighteen − eight =