Ce va face Rusia cu sistemul bancar moldovenesc

Mulți analiști politici spuneau că epoca forțelor militare a trecut, iar acum, mass-media, sistemul financiar și comerțul pot servi o arma mult mai periculoasă decât tancurile și avioanele. Criza militară din Ucraina a răcorit aceste viziuni optimiste asupra războaielor moderne, totuși, nu a infirmat ipoteza că arma economică este arma secolului 21. Sancțiunile economice impuse Rusiei deja dau efecte, iar Kremlinul se pare că a acceptat regulele jocului occidentului și este pregătit pentru război economic. Pe 30 aprilie, gigantul bancar rus „Vneshekonombank”, a cumparat 24% din acțiunile Băncii de Economii a Republicii Moldova și, în aceeași zi, a numit șeful consiliului de administrare –Ilan Shor, miliardar moldovean care trăiește în Rusia. Care sunt jocurile și interesele de culise în urma acestor mișcări pe piața bancară moldovenească și ce au comun cu sancțiunile occidentale?

De ce, totuși, în plină blocadă financiară impusă de Occident, o bancă rusă devine unul din cei mai mari acţionari ai unei bănci moldovenești? Există cîteva explicații. Prima este încercarea de a evita sancțiunile internaționale. Tot mai multe bănci străine refuză să facă operațiuni cu apropiații lui Putin, deci intermediarii din alte zone sunt tot mai necesari pentru a transfera banii din Rusia în off-shore-uri sau, invers, de a transfera banii din băncile europene în cele ruseşti. Banca de Economii a Moldovei deja a fost implicată în schema de spălare a banilor în cazul falimentării „Hermitage Capital”, fond de investiții englez ruinat de Kremlin. De asemenea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii din Republicii Moldova, Mihai Poalelungi, a afirmat că prin băncile moldovenești, în special prin „Moldinconbank”, au fost spălați 18 miliarde USD din Rusia, care, ulterior au fost transferați în off-shore-uri. Este de menționat că „Moldincombank” aparține unui cunoscut om de afaceri, Veaceslav Platon, care are legături strânse cu mafia rusă. Deci, prima cauză este evidentă – Rusia are nevoie de un canal sigur prin care va avea acces la fondurile sale de peste hotare, canal care se află într-un stat ce nu a aderat la sancțiuni economice împotriva apropiaților lui Putin.

A doua cauză este dorința de a șantaja Republica Moldova. Banca de Economii este cea mai mare bancă din țară, prin intermediul căreia toți bugetarii primesc salarii și pensii, prin intermediul căreia are loc transferul de fonduri de la privați la stat și invers. Banca deja a dat semne de criză în 2013, cînd era aproape de faliment. Acum, când acționarul băncii a devenit statul rus, iar administratorul său a devenit un miliardar moldovean cu reședință permanentă în Moscova, sistemul bancar moldovenesc pare să fie vulnerabil ca niciodată. Dacă Ucraina poate fi zdrobită cu armata, în Republica Modova poate fi aplicată arma economică a Kremlinului – sistemul bancar moldovenesc poate fi intenționat dus spre faliment. Acest scenariu pare a fi destul de real, luând în calcul că problemele economice pot face diferența la alegerile din noiembrie 2014 din Republica Moldova. O astfel de armă eficientă, cum este sistemul financiar, nu poate să nu fie utilizată de ruși, pentru că Occidentul nu va permite Rusiei o nouă aventură militară.

Astfel, după ce și-a arătat forţa în Ucraina, în cazul Republici Moldova, Rusia are capacitate să demonstreze că are și forţă economică. Un stat mic nu poate rezista unor presiuni financiare mari, deci, este o țintă perfectă pentru atac bancar. În plus, sistemul bancar moldovenesc este deja controlat de ruși, de ce să nu profite iar apoi să-l ruineze în scopuri politice?

V.S.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 × 3 =