Ziua Europei vs. Ziua Victoriei

  De mici copii, moldovenii au fost educaţi că la data de 9 Mai este mare sărbătoare. Astfel, existau libere de la şcoală și serviciu și se mergea organizat la parada. De mici copii, moldovenii erau induși în eroare și sărbătoreau fastuos în stil comunist ceva. Sărbătoarea mai poartă și azi numele „Victoria poporului sovietic asupra fascismului”, iar moldovenii, cu capurile plecate, se fac că uită şi nu cunosc istoria. Până la urmă, „sărbătoarea” este un prilej bun pentru a aduce aminte că la 69 de ani distanță de la terminarea războiului, s-a trecut prin foamete, deportări, colectivizare și multe alte calomnii care aveau drept scop dezrădăcinarea latinității din Basarabia.

  Anul trecut, la 9 Mai, în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc un concert enorm în cele mai vechi tradiții comuniste, iar Ziua Europei a fost amânată pentru câteva zile, încercându-se evitarea ciocnirilor între oamenii a două ideologii și directii de orientare diferite! Anul acesta însă, Primarul General al Municipiului Chișinău a emis o dispoziție prin care 9 Mai va fi marcată drept Ziua Europei, arendând pentru 99 de ani Piața Marii Adunări Naționale. Totuși, comuniștii, socialiștii, mai nou și democrații au sărit nemulțumți că evenimentele dedicate Victoriei asupra fascismului trebuie în mod obligatoriu serbate în Piața din Centrul Capitalei. Subiectul a rămas decis. După situația din Ucraina, dragostea pentru fratele mai mare, Rusia, începe să capete forme de frică!

  Dacă la Chișinău există un primar cu verticalitate, atunci la Bălți și Cahul, lucrurile stau și mai urât. S-au investit bani mulți pentru a împrospăta monumentele sovietice, în special monumentul cu Tancul din centrul localităţilor care are țeava îndreptată spre România. Se scriu discursuri antidemocratice și se manipulează! Și totuși, situația din aceste 2 orașe, cu caracter specific din Republica Moldova, poate fi controlată, iar provocările care ar putea apărea sunt în puterea poliției de a le opri. Ori, la Bălți, rușii nu au armată și nici armament. Nu este cazul însă și la Tiraspol, care la 9 Mai face paradă militară, scopul posibil fiind acela de a atrage atenţia Chișinăului faţă de grandoarea și puterea militară existentă în Transnistria.
  La 9 Mai 2014 pot exista provocări interne așa cum au mai fost şi în anii precedenţi. Provocări cu care moldovenii sunt obișnuiți și pe care nu le iau în considerare. Provocări care o să se soldeze cu tensiuni intre 2 tabere de oameni. În speranța că Rusia va fi ocupată cu sărbătoarea la ei acasă, R. Moldova va ieși să sărbătorească într-un sentiment de frică Ziua Europei, dar având mândră tricolorul la piept!

  R.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  16 + 19 =