Recensământul polulației din Moldova îi va pedepsi pe cei inconștienți

  Un eveniment extrem de important care va avea loc curând în Republica Moldova este ocolit, puţin mediatizat, aproape inexistent în spaţiul public. Este vorba de recensământul populaţiei, cel care nu trebuie implicat sau confundat cu politica şi campaniile electorale, dar, trebuie neapărat discutat.

  Procesul de chestionare e necesar a fi explicat şi promovat oamenilor ca să participe informaţi şi încrezuţi în propriile declaraţii. Acţiuni de acest gen, cu răspunsuri din partea populaţiei în privinţa unor subiecte destul de sensibile în cealaltă parte a Prutului, e destul de costisitoare şi importantă, de aceea trebuie realizată într-o transparenţă maximă. De ce nu se implică autorităţile şi mass-media în acest demers mai activ, pentru că au primit ordin politic să stea liniştiţi.

  Cei aflaţi astăzi la guvernare, se feresc pe cât posibil să se implice în tot ce înseamnă recensământ. Nu vor măcar să declare sau să acorde un interviu în acest sens pentru că nu cunosc din timp care vor fi rezultatele şi încă nu ştiu pe care mal de râu, Nistru sau Prut, îi vor împinge răspunsurile societăţii, să se poziţioneze. În Republica Moldova au existat dispute aprinse asupra identităţii naţionale în ultimile două decenii, iar din 90 până în prezent, rezultatele recensământului populaţiei au fost puse sub semnul îndoielii de fiecare dată.

  În spaţiul online există deja dispute serioase pe acest subiect care trec neobservate. Socialistul şi propagandistul antinaţional ce modifică tot ce înseamnă istorie a românilor/moldovenilor, Igor Dodon, a fost urecheat de maestrul Eugen Doga, care a cerut să-i fie retrasă o piesă de pe site-ul www.youtube.com, respectiv din campania ,,Iubesc Moldova”. În replică, Dodon scria că ,,Eugen Doga se poate considera acum român, dar melodiile lui sunt moldoveneşti şi ale moldovenilor” acuzându-l pe maestru de pierderea identităţii. Campaniile lui Dodon sunt intense şi costisitoare din câte îmi dau seama. Moldovenizarea în detrimentul identităţii române e finanţată de cineva interesat. Pe unele posturi de televiziune rulează zilele acestea spoturi bine realizate care invită cetățenii Republicii Moldova să se declare moldoveni și vorbitori de limba moldovenească la recensământ.

  Editorialistul Constantin Tănase îl cita în 2012 pe un oarecare autor rus, Evgheni Şolari, care scria ce aşteptări au ruşii de la recensământul din 2014. Teoria respectivului autor suna aşa: ,,Principala garanţie pentru neunirea Basarabiei cu România o constituie nu numărul „moldovenilor-românilor”, ci constatarea (identificarea) şi consolidarea factorilor care deosebesc acest teritoriu de cel românesc. Pe români nu-i mai sperii cu „moldoveni” şi „limbă moldovenească”, dar e cu totul altă treabă 30% de RUŞI şi ceea ce derivă din asta – fixarea prin lege a bilingvismului natural…”. La vremea respectivă, Şolari îi îndemna pe toţi ruşii să se declare etnici ruşi vorbitori de limbă rusă şi nu moldoveni. Inclusiv pe moldovenii din Transnistria.

  Urmărind motivele pe care le invocă cei de la Kremlin de fiecare dată când își propun să intervină într-o fostă republică sovietică, anume în sprijinul (minorității ruse), are sens ce spune jurnalistul rus. Cât mai mulți, cu atât mai bine, pentru că rușii au intervenit pe teritoriul Georgiei în 2008, în prezent pe cel al statului Ucraina, din motive de „apărare” a minoritarilor ruși sau a vorbitorilor de limbă rusă. Drept soluție ei propun federalizarea statelor din fostul bloc care au moștenit conflicte înghețate, pentru o semi-dezghețare în favoarea Moscovei.

  Politicenii cu reședință prin cladirile puterii din Chișinău care zilele acestea stau ascunși sau îi amuză acțiunile modeste de altfel, privind lupta pentru afirmarea identității românești, își dau cu stângul în dreptul inconștient. Un referendum la fel de ascuns dezbaterii publice, dezorganizat și completat prin birourile primăriilor sătești cum a fost cel din 2004, cu baștinași care nu-și cunosc rădăcinile și cu ruși, ucraineni, găgăuzi în creștere, e primul pas spre federalizarea euro-asiatică. Un prim motiv prin care Transnistria și alte zone ale republicii să întrerupă drumul european.

  Acest recensământ mai reprezintă și evaluarea politicilor publice românești din ultimii 6 ani. Autorităţile de la Bucureşti vor fi atente la rezultatele recensământului pentru a-şi evalua efectele burselor pentru tinerii basarabeni, acordarea cetăţeniei române, deschiderea politică din ultimii ani, plus ajutoarele acordate şi susţinerea continuă la Bruxelles pentru Moldova. Vor avea prilejul să observe schimbări, însă s-ar putea să fie dezamăgiţi de efectul lor. Pentru că „dodonii” sunt obraznici și direcți spre deosebire de noi. Ei își asumă prostia și minciuna, lucru pe care noi românii nu-l facem cu adevărul.

  C.R.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  seventeen + seventeen =