Politica sentimentelor noastre

  În Republica Moldova avem o mare problemă: facem politică din subiecte sensibile, nu argumente plauzibile; folosim sentimentele oamenilor, nu conştienţa lor, iar nostalgia pentru trecuut este lacrima veşnic curgândă a cetăţenilor Republicii. Politica moldovenească, am senzaţia că e mereu bazată pe trecut şi niciodată pe viitor. Miza trecutului devine substanţială, când la urnele de vot, oamenii pun ştampila tremurând în dreptul unui partid politic.
  Partidul Socialist din Moldova, face teatru de fiecare dată când vine vorba de sentimentele populaţiei vorbitoare de rusă şi însetată de spiritul URSS-ului. După luni întregi, în care liderul socialiştilor, Igor Dodon apărea în publicităţi la televiziunea naţională prin care enumera pe degete beneficiile aderării la Uniunea Vamală, după nenumărate zile în care striga: „Moldovean, Moldovenesc, Moldoveneşte”, după zeci de şedinţe a Consiliului Municipal Chişinău întrerupte, a venit timpul lunii mai, când se dă lupta panglicilor (tricolor vs. panglica Sf. Gheorge), lupta drapelelor (cel european vs. cel rusesc). Astfel, luni 14 aprilie 2014 socialiştii au venit în faţa Primăriei Municipiului Chişinău şi au cerut imperios primarului General Dorin Chirtoacă să anuleze sărbătoarea „Ziua Europei” din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi să o înlocuiască cu „Ziua Victoriei”, sărbătoare care vine să marcheze victoria poporului sovietic asupra fascismului.
  Fapta lui Dodon şi a ucenicilor săi nu are nici o relievanţă, or nimeni nu le interzice să sărbătorească Victoria din 9 mai 1945, care a avut drept consecinţă ocuparea Basarabiei, deportările în masă, fometea organizată, colectivizarea forţată. Dar socialiştii vor să marcheze această zi în Centrul Capitalei, aşa cum o făceau de pe timpul Imperiului Sovietic. Nemulţumirea lor s-a revăsat furios peste Primarul Capitalei, care deja ocupase Piaţa pentru a sărbători Ziua Europei.
  Politica lui Dodon, dar şi a altor partide de stânga nu este una socială, cum pretind ei a o numi. Ei speculează cu trecutul „glorios” al „metropolei Moskovite”, uitând despre viitorul acestei ţări care pretinde a fi unul european. Astfel, sperăm că în acest an 9 mai va fi o sărbătoare a viiotrului nostru, nu al trecutului îndurerat, iar primarul isi va pastra verticalitatea pentru a face faţă tuturor presiunilor.

  R.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  9 − 8 =