Noi proiecte mass-media româneşti la Cernăuţi

  Peste câteva luni la Cernăuţi vor fi lansate două proiecte ambiţioase de fondare şi funcţionare a unor mijloace de informare în masă în limba română, care vor umple vidurile informaţionale evidente din viaţa comunităţii româneşti din Ucraina. Primul şi posibil că cel mai important proiect este lansarea unui portal independent de ştiri „BucPress”, care va scoate românii din Cernăuţi din aşa zisa izolare informaţional-mediatică. Portalul este prototipul unei agenţii de ştiri care are ca scop satisfacerea unei necesităţi informaţionale şi culturale moderne a românilor din Ucraina în funcţionarea cu acces liber şi transparent a unui portal independent de ştiri (website), care, pe de o parte, va reflecta în detalii viaţa culturală, politică şi economică a comunităţii româneşti din Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi Nordul Basarabiei şi, pe de altă parte, va reprezenta un mecanism de transmitere a fluxurilor de ştiri, difuzate de agenţiile româneşti de presă, către comunitatea românească din Ucraina.

  Fondarea şi funcţionarea în anul 2014 a portalului de ştiri „BucPress” va fi finanţată parţial de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), dar se va sprijini în mare parte pe voluntariatul şi entuziasmul tinerilor jurnalişti români din Cernăuţi. Nimeriţi în izolare informaţională, fără un mecanism modern de comunicare în masă prin intermediul Internetului, junimiştii cernăuţeni au decis să lanseze un mijloc electronic de informare în masă. Spre deosebire de publicaţiile periodice, care au un anumit număr de abonaţi, avantajul unui portal de ştiri ca „BucPress” este un număr nelimitat de vizitatori datorită accesului liber şi gratuit. Reprezentanţii generaţiei tinere vor avea posibilitate să discute pe marginea ştirilor portalului „BucPress” în cadrul reţelelor de socializare.
  Un proiect, unul de altfel clasic, însă necesar pentru românii din Cernăuţi este renaşterea ziarului „Junimea”, care după mai mulţi de ani „moarte clinică” a căpătat un nou suflu. Având o anumită finanţare din partea DPRRP, ziarul „Junimea”, ca şi portalul „BucPress”, sunt în căutarea unor sponsori şi ar dori să educe noi colaboratori. Din păcate, la Cernăuţi tot mai puţini tineri după absolvirea facultăţii de jurnalistică preferă să colaboreze cu presa românească din Cernăuţi din motive financiare (presa românească devenind mai mult un voluntariat). Din aceste motive nivelul culturii lingvistice a tinerilor români este unul problematic, fiind completat cu o influenţă deznaţionalizatoare a mediului ucraineanofon şi rusofon.
  Cernăuţiul are nevoie de noi proiecte mass-media româneşti cu succes economic care ar fi atractive pentru tinerii români şi ar salva situaţia critică referitoare la amalgamarea minorităţii româneşti în spaţiul lingvistic şi informaţional ucrainean. Conţinutul şi structura preponderent rudimentar-arhaică a ziarelor româneşti din Cernăuţi a determinat o însetare a cititorilor, care încă mai sunt, de presă interesantă, modernă, bazată pe modele occidentale. Vor salva noile proiecte mass-media româneşti la Cernăuţi situaţia critică conturată în linii generale mai sus? Timpul este arbitrul cel mai sigur, iar entuziasmul junimiştilor – un indicator al posibilei renaşteri a păsării româneşti Phoenix din propria cenuşă naţională.

  G.M.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  eighteen + 1 =