Moldova se pregateste de actiuni provocatoare

  A trecut ceva timp de când autorităţile separatiste din stânga Nistrului au trimis o solicitare oficială către Federaţia Rusă privind recunoaşterea independenţei Transnistriei şi alipirea regiunii la Rusia. Totuşi, deocamdată nu a venit niciun răspuns şi nicio reacţie, fie pozitivă, fie negativă. La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat azi că liderul de la Kremlin ştie despre solicitarea celor din regiunea separatistă. În acelaşti timp, menţionează că nu s-a decis când autorităţile ruse vor examina cererea celor din Transnistria.

  Această amânare însă nu trebuie să creeze anumite iluzii precum că ruşii nu doresc să examineze chestiunea în cauză sau că le este indiferentă regiunea transnistreană. Ba din contra, se poate considera că această cerere reprezintă doar un prim pas dintr-un plan foarte bine pus la punct. Şi principalul scop al acestui plan este în special destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.

  Însă este mult prea devreme pentru un răspuns la această cerere, deoarece, cel mai probabil, acum se pregătesc unele evenimente provocatoare pentru viitorul apropiat. Dacă nu pentru data de 9 Mai, atunci la scurt timp după aceasta pentru că R. Moldova pregăteşte semnarea Acordului de Asociere cu UE în toamna acestui an. Astfel, aceste acţiuni provocatoare au menirea să creeze o situaţie asemănătoare cu cea din Crimeea, iar Crimeea moldovenilor poartă numele de Transnistria. Cu siguranţă, în regiune se vor pregăti proteste, vor fi tensiuni la aşa-numita frontieră de pe Nistru, etc. Toate aceste acţiuni vor avea menirea să demonstreze că cei din regiune sunt neputincioşi şi trebuie protejaţi exact în momentul în care parlamentarii ruşi vor examina cererea autorităţilor separatiste de alipire şi recunoaştere a independenţei.

  Chiar dacă într-un final Republica Moldova va pierde Transnistria, ruşii nu îşi vor opri acţiunile de consolidare a influenţei în regiune. În acest context, se poate estima că şi în Găgăuzia ar putea fi implementat un scenariu asemănător ca cel din sud-estul Ucrainei. Acest scenariu ar putea reuşi având în vedere dorinţa găgăuzilor să aibă relaţii bune cu Rusia şi să adere la Uniunea Euroasiatică. Ultimele acţiuni ale acestora şi ultimele vizite întreprinse în Rusia demonstrează simplul fapt că s-ar putea planifica o acţiune pe această direcţie.

  Totuşi, este perceput ca ciudat faptul că autorităţile centrale de la Chişinău nu întreprind nicio măsură directă de a pedepsi acţiunile separatiste din Găgăuzia sau „să-i pună la respect” pe cei din Transnistria. Cu cât se apropie termenul pentru scrutinul legislativ, cu atât ies la suprafaţă mai multe probleme despre compormisurile partidelor care se află în coaliţia de guvernare.

  Răspunsul la întrebarea de ce nu au fost pedepsiţi cei din Găgăuzia pentru organizarea referendumurilor ilegale şi de ce a fost posibil acest lucru, se regăseşte pe lista cu cei care au organizat aceste plebisciste – majoritatea sunt membri ai Partidului Democrat din Găgăuzia. Acum se pot înţelege unele chestiuni mai mici. Recent s-a aflat că Partidul Democrat a decis ca pe data de 9 Mai să marcheze două sărbători, Ziua Europei şi Ziua Victoriei asupra fascismului. Deci, democraţii intenţionează să prindă 2 iepuri în acelaşi timp. Pe de o parte să demonstreze că sunt şi cu Europa, dar pe de altă parte că sunt alături de Rusia. Mai mult, se pare că democraţii vor să-l aducă pe interpretul rus Iosif Kobzon la concertul pe care îl vor organiza pe 9 Mai. Acesta este considerat unul dintre cei mai controversaţi interpreţi ruşi, care susţin toate acţiunile lui Vladimir Putin.

  În concluzie, se poate spune că liderii coaliţiei de guvernare nu au interesul de a condamna acţiunile separatiste ale găguzilor sau chiar ale celor din Transnistria, fapt pentru care există posibilitatea ca populaţia moldovenească să plătească foarte scump în viitorul apropiat.

  B.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  9 + thirteen =