Luptele televizate amenință statele slabe

  În prezent țările sunt conduse la televizor și pe internet. Noile tehnologii și transmisiunile în direct, accesul tot mai mare a muritorilor de rând la internet, schimbă modul de a face politică, de a da ordine și a verifica nervii adversarilor. Această modalitate folosită de ceva timp în SUA s-a răspândit aproape în toată lumea. Nu este nimic mai important pentru un lider politic decât să aibă acces la minute televizate. Astfel, televiziunile, site urile, echipele de blog eri, reprezintă afaceri avantajoase aducătoare de profit și imagine pentru cei implicați în lupta pentru putere.

  Nu doar în țara noastră premierul conduce prin video-conferință și este acuzat că „teleguvernează”. Acest fenomen este intens utilizat în jurul nostru. Exmplu clar de război direct și diplomatic prin intermediul televiziunilor și a portalurilor de știri care transmit din teatrul conflictului doar ce le este convenabil, îl reprezintă Ucraina.

  Numai cei care nu doresc să știe ce se întâmplă acolo nu cunosc detalii legate de populație, de proteste, armate, teroriști și așa mai departe. Fluxul de știri pe minut e atât de mare și de divers încât devine aproape imposibil să spui că nu ai acces la informație dar și că ai o idee clară despre ce se întâmplă cu adevărat.

  Noi asistăm, de fapt, la un război între echipe de propagandă, ofițeri de informații, dispute strategige între Europa și Fedrația Rusă, pe scurt între companiile de business europene și oligarhii ruși și ucraineni cu idei sovietice. Cam acesta consider eu că este adevărul. Ucraina e măcinată de trădări iar oameni simpli cât și personalități importante, influente, din armată chiar, aleg Rusia în defavoarea propriului stat deoarece clasa politică ucraineană, intelectualii, nu au reușit să edifice o natiune ucraineană cu respect de sine în cei 20 de ani în care au trăit separat de ruși. Atunci când ai trăit separat de Moscova doar politico-administrativ, efectul este cel firesc, ruptura este inevitabilă. Pe moment ea poate fi amânată, nu și rezolvată.

  Polulația ucraineană este dispersată în idei așa cum sunt emisiunile și buletinele informative, site urile și editorialiștii. Actuala putere de la Kiev a interzis unele posturi rusești care informează populația (manipulează de multe ori) în favoarea dreptății și moralității „Noii Rusii”. Acum trebuie să înțelegem care a fost rostul luptei lui Vladimir Putin împotriva jurnaliștilor care prezentau durerile și neajunsurile țării lor. Putin a centralizat toată presa în mâinile lui pentru că așa e mai ușor să conduci, să influențezi, să creezi un nou imperiu informatic, în care el are întodeauna dreptate pentru că se pricepe la toate.

  Rusia este vizibil iritată că presa din Occident relatează numai de rău la adresa lor. Ei consideră că europenii și americanii influențează negativ popoarele din spațiul lor de influență. Atunci când jurnaliștii occidentali descriau „euromaidan ul” ca pe o mișcare de rezistență, de schimbare și dorință spre integrare europeană, cei ruși vorbeau despre naționaliștii radicali, oameni plătiți, drogați, neo-naziști distrugători și agenți străini.

  La rândul lor, rușii după ce au anexat Crimeea pentru că le-a fost inadmisibil de ușor să o facă, animă și coordonează populația pro-rusă din Estul Ucrainei să ceară încetarea drumului european a Kievului, o federalizare largă controlată din toate părțile sau destrămare. Media occidentală de astă dată ne vorbește despre teroriști, invazie, fără să întrebe pe rând și corect ce-și doresc oamenii din acele orașe. Nu-i întreabă pentru că știu ce vor răspunde, iar răspunsul lor e rezultatul propagandei media rusești din era sovietică până în prezent.

  Așa stau lucrurile și-n Republica Moldova, pe timp de pace socială și politică oamenii parcă-s moldoveni, parcă-s români și vor în Europa. După ce apele se tulbură iar presa rusă în proporție de 80 % din piața moldavă crește tensiunea voit, oamenii neagă orice apartenență la românism, încep să-și pună întrebări referitor la dezvoltarea europeană și vor alături de spațiul de care sunt în fiecare seară conectați, cel rus.

  În concluzie Fedreația Rusă, Putin, au învățat lecția prin care poți schimba orânduiri și idei sociale. Ei știu ce rol a jucat Vocea Americii în destrămarea URSS ului, cunosc foarte bine cum presa occidentală au desființat Olimpiada de Iarnă de la Soci pornind de la niște declarații anti-gay. Acțiunea politică nu mai e în afișe, ei cumpără presă europeană, o mențin controlată pe cea din spațiul ex-sovietic, finanțează bine acoperirea globală prin satelit. Pe plan intern în curând vor umbla un pic la internet, poate un pic mai mult decât o fac chinezii.

  C.R.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  2 × 4 =