Federalizare sau descentralizare?

    Speriate de primejdia separatismului, autorităţile de la Kiev şi-au amintit despre legislaţie. Parlamentul a adoptat legile necesare privind înăsprirea pedepselor penale pentru separatism şi ameninţarea integrităţii teritoriale a statului. Potrivit modificărilor legislative, separatismul se pedepseşte cu închisoarea până la 5 ani. Însă, a mai rămas o problema, cea a federalizării impuse de serviciile secrete ruse şi dictate de forţele militare din apropierea frontierei. 

    Legile necesare securităţii statului nu sunt susţinute de aşa-numita „coloană a cincea”, care încetul cu încetul se dezmembrează şi se risipeşte. Deputaţii Partidului Comunist şi Partidului Regiunilor nu au votat aceste legi, fiind de părere că înăsprirea pedepsei pentru separatism nu va soluţiona nicio problemă. Regionalii şi comuniştii nu susţin opiniile majorităţii parlamentare despre faptul că radicalizarea situaţiei în estul ţării este organizată şi finanţată de serviciile secrete ruse. Această situaţie – atenţie – este o reacţie a populaţiei faţă de acţiunile autorităţilor de la Kiev, susţine minoritatea parlamentară. Pentru a calma puţin situaţia în estul ţării, premierul Arseni Iaţeniuk a întreprins o vizită în oraşele mari din această parte a Ucrainei şi a încercat să explice populaţiei că nimeni nu doreşte să-i limiteze în drepturi (ceea ce se povesteşte în cadrul emisiunilor posturilor TV ruse), însă în estul ţării protestatarii continuă să scandeze că ar dori să vadă realizarea federalizării, repetând discursul ministrului ruse de Extrene, Serghei Lavrov, care este adeptul acestui concept.
    Pe neaşteptate Guvernul Iaţeniuk a inventat o soluţie a crizei din estul ţării, botezând-o „descentralizare”. În opinia vice-premierului ucrainean Volodimir Groisman, federalizarea Ucrainei este confundată cu decentralizarea puterii şi consolidarea autoadministrării locale. În opinia guvernanţilor o anumită sumă de bani din impozitele locale trebuie să rămână în regiuni. Fiecare localitate trebuie să aibă propriul buget şi să decidă de sine stătător cum vor fi cheltuite resursele financiare locale. Volodimir Groisman a relevat că federalizarea prevede apariţia unor împăraţi locali de genul lui Ianukovici. Decentralizarea ar permite comunităţilor locale să se simtă mai confortabil, mai liber, dar şi ar pune o parte de responsabilitate pe seama regiunilor. Cu bugete locale şi mai mari împuterniciri, speră Kievul, regiunile vor uita de federalizare, care este un prim pas spre separatism şi scindare socială. Povestea sau bomboana Kievului trebuie doar înghiţită de periferii…
    Experţii politici susţin că ideea federalizării este una primejdioasă, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere economic, deoarece Ucraina federativă va avea un centru politic neeficient, care nu va fi capabil să adopte decizii politice importante. Mai mult decât atât, elitele locale nu vor putea ajunge la un consens în privinţa politicii externe a statului. Estul va trâmbiţa că Ucraina trebuie să se apropie de Rusia, iar vestul ţării – de UE.
    În perioada regimului Ianukovici Kievul decidea totul: câţi bani sunt cheltuiţi, pentru ce şi când anume. Propunând decentralizarea, autorităţile de Kiev încearcă să minimalizeze primejdia federalizării insuflate de Rusia. Ideea, de fapt, nu este una rea, însă pentru cetăţenii de rând aceasta este puţin sofisticată şi, cel mai important, nu prea convingătoare (cuvântul „federalizare” este acceptat de mulţi cetăţeni ucraineni din estul ţării pentru că – cităm – şi „Rusia este o federaţie” – nota noastră). Masele populare cred cu uşurinţă în eroi politici şi reţete rapide ale succesului, dar nu prea au răbdare să analizeze concepţia descentralizării. Va bate descentralizarea federalizarea în cadrul unui meci de fotbal politic pe teren propriu? Dacă va reuşi, aceasta va fi prima victorie a Guvernului Iaţeniuk asupra serviciilor secrete ruse.

    G.M.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    six + one =