Cine se face „vinovat” de regimul liberalizat de vize pentru moldoveni?

    La 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova au primit liber pentu a merge în UE. Ne bucurăm, sărbătorim pompos regimul liberalizat de vize și ne întrebăm cine este „vinovat” pentru realizarea unei părți din visul nostru european.

    Începând a enumera de la capăt cine a pornit a adia sub puterea vântului european, mi-am amintit de Guvernul Sturza care în 1999 la summitul UE de la Helsinki trebuia să semneze un documentul prin care Republica Moldova avea să fie aprobată ca ţară eligibilă pentru procesul de eurointegrare. Însă datorită lui Iurie Roșca, care împreună cu comuniștii și 5 independenți au demis guvernul Sturza, premierul de atunci nu poate fi „învinuit” în totalitate de regimul liberalizat de vize, ci doar „suspectat”. Au urmat comuniștii care însă au renunțat la această idee, amintindu-și de misiunea lor sfântă de a îngenunchia populația Moldovei în fața „fratelui mai mare” – Rusia. Între timp, îmi permit să spun, că impunător de „vinovat” a devenit în 2005, când a apărut pe arena politică, Dorin Chirtoacă. Ajuns la conducerea Primăriei Municipiului Chișinău, acesta a adus Europa în Capitala statului, astfel molipsind tinerii și nu numai, cu spiritul european. A urmat 7 aprilie 2008 și toți cei care au spus vehement nu comunismului au fluturat drapelul UE. „Vinovate” mai sunt și partidele democratice care au constituit alianțele ce au guvernat republica din 2009 în coacă, toți miniștrii ca Anatol Șalaru care a adus standartele europene în construcția drumurilor, toți deputați care au votat pentru condamnarea crimelor comunismului, deputații ca Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Gheorghe Brega, Boris Vieru, care au readus adevărul despre limba română acasă. „Vinovat ” se face și ex-președintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu care printr-un decret a declarat ziua de 28 iunie 1940, zi de ocupație sovietică. „Vinovat” se face și actualul premier Iurie Leancă, care a neglijat toate străduințele Președintelui său de partid, Vladimir Filat de a denigra Alianța pentru Integrare Europeană, și a readus încrederea cetățenilor pentru vectorul european.

    Dar adevăratele „vinovate” sunt Alegerile ce urmează a se desfășura în toamna lui 2014. Or, partidele aflate la guvernare nu au ce arăta în afară de ce au furat în ultimul an. Iar liberalizarea regimului de vize, este un fel de apă de izvor cu care ne îmbată zilnic Coaliția pro-Europeană. Până la urmă, moldovenii se mulțumesc cu ce au și acest pas este important pentru că înseamnă în primul rând îndepărtarea psihologică de Rusia, devenită în ultimul timp mai necruțătoare ca niciodată!

    R.D.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    13 − 5 =